Υπόθεση λίγων μηνών είναι να τεθούν σε φάση οριστικής παύσης λειτουργίας δύο ακόμη λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αποχωρώντας από το θερμοηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης. Ο λόγος για τη μονάδα στη Μελίτη και τη «Μεγαλόπολη 4» στην Πελοπόννησο. Καθώς η «Μεγαλόπολη 4» αποτελεί την τελευταία εν λειτουργία λιγνιτική μονάδα στον ομώνυμο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, παράλληλα θα διακοπεί η λειτουργία και του τοπικού λιγνιτωρυχείου της επιχείρησης.
Οι δύο μονάδες έχουν συνολική ισχύ 545 MW. Η απόσυρσή τους περιλαμβανόταν στο επικαιροποιημένο πλάνο πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2026, το οποίο είχε υποβάλει η ΔΕΗ με έγγραφό της στη Βουλή τον Ιούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το εν λόγω πλάνο, το σχέδιο της επιχείρησης είναι Μελίτη και «Μεγαλόπολη 4» να τεθούν σε οριστική παύση λειτουργίας στο τέλος του 2024. Ωστόσο, η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) θα κληθεί να αξιολογήσει το αίτημα της επιχείρησης, σταθμίζοντας το κατά πόσο θα παραμείνει διασφαλισμένη η επάρκεια τροφοδοσίας του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος. Ακόμη πάντως κι αν δεν συναινέσει στη συγκεκριμένη ημερομηνία, η «ζωή» των δύο μονάδων θα παραταθεί κατά λίγους μήνες, ώστε να «σβήσουν τα φουγάρα» τους στο τέλος της χειμερινής περιόδου.
Ακριβός ο λιγνίτης
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί τα δύο πρώτα ορόσημα του επικαιροποιημένου πλάνου απολιγνιτοποίησης, με την απόσυρση στο τέλος του καλοκαιριού των μονάδων 1 και 2 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, όπως είχε γράψει το Insider.gr. Οι μονάδες τέθηκαν σε φάση απόσυρσης στις 31 Αυγούστου, συνεχίζοντας ωστόσο την παραγωγή για μερικές ακόμη εβδομάδες. Πάντως, από την 1η Οκτωβρίου έχουν αφαιρεθεί και επίσημα από το εν λειτουργία λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο.
Όπως είναι γνωστό, ο αρχικός σχεδιασμός της ΔΕΗ προέβλεπε πως όλο το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο (πλην της «Πτολεμαΐδα 5») θα είχε αποσυρθεί το 2023. Ωστόσο εξαιτίας των ιδιαίτερων προκλήσεων για την ασφάλεια εφοδιασμού που επέφερε η ενεργειακή κρίση, και σε συνέχεια των απαιτήσεων των αρμόδιων αρχών, η επιχείρηση επικαιροποίησε τον σχεδιασμό της.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκαν στην πορεία Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες επέκτειναν τη διάρκεια λειτουργίας των μονάδων. Για παράδειγμα, στη Μελίτη παρασχέθηκαν 30.832 επιτρεπόμενες ώρες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά, με συνέπεια οι λιγνίτες να έχουν γίνει ξανά οικονομικά ασύμφοροι.
«Ο λιγνίτης είναι πλέον το πιο ακριβό καύσιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την πρόσφατη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου στις Επιτροπές της Βουλής. Όπως ανέφερε, το κόστος παραγωγής ξεκινά από τα 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τη νεότερη λιγνιτική μονάδα) και φτάνει μέχρι τα 220-230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τους παλαιότερους σταθμούς).
Πρόγραμμα εθελούσιας
Στο πλαίσιο της απόσυρσης των δύο μονάδων, καθώς και της διακοπής λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου στη Μεγαλόπολη, η ΔΕΗ πρόκειται να «τρέξει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα είναι αρκετά γενναίο, προβλέποντας οικονομικό κίνητρο για όσους ενταχθούν, το οποίο θα ξεκινά από τις 35.000 και θα φτάνει μέχρι τις 110.000 ευρώ.
Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από παραμέτρους όπως τα χρόνια που υπολείπονται για την αποχώρησή τους από την επιχείρηση, ο αριθμός των τέκνων, καθώς και ο χρόνος εγγραφής στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από αύριο, 1η Νοεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διευθετήθηκε μία σημαντική εκκρεμότητα σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, και πιο συγκεκριμένα η διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία. Ο υπόλοιπος «οδικός χάρτης» απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων προβλέπει πως το 2025 θα μπουν τίτλοι τέλους στις τρεις υπόλοιπες μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, ενώ το επόμενο έτος στην τελευταία και νεότερη λιγνιτική μονάδα, την «Πτολεμαΐδα 5».
Σύμφωνα με το έγγραφο στη Βουλή, η ««Πτολεμαΐδα 5» δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμη ούτε αν μετατρεπόταν σε μονάδα φυσικού αερίου. Σύμφωνα ωστόσο με νεότερες πληροφορίες, η ΔΕΗ εξετάζει σχέδια που θα μπορούσαν να κρατήσουν στη «ζωή» τη μονάδα, με καύσιμο αέριο.