Ξενοδοχεία Αθήνας - Αττικής: Μείωση πληρότητας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξενοδοχεία Αθήνας - Αττικής: Μείωση πληρότητας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα
Επιτακτική είναι η ανάγκη θωράκισης της υποδομής της Αθήνας σύμφωνα με την ΕΞΑΑ (Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού), με την πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας να καταγράφει μείωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Επιτακτική είναι η ανάγκη θωράκισης της υποδομής της Αθήνας σύμφωνα με την ΕΞΑΑ (Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού), με την πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας να καταγράφει μείωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, η συνολική ζήτηση στα ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 1,2%. Η αντίστοιχη εικόνα της πληρότητας σε άλλες μεσογειακές πόλεις - ανταγωνιστές της Αθήνας έχει ως εξής: Στη Βαρκελώνη η πληρότητα μειώθηκε κατά 1,4%, στη Μαδρίτη παρέμεινε σταθερή, ενώ στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε 2,5% και 5,5% αντίστοιχα.

Από πλευράς μέσης τιμής δωματίου (ADR), συγκρίνοντας το Σεπτέμβριο του 2024 με το 2023, η Αθήνα σημείωσε αύξηση της τάξης του 8,1%. Στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη η Μέση τιμή μειώθηκε 8,3% και 3,8% αντίστοιχα, ενώ στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη σημειώθηκε σημαντική αύξηση 19,5% και 18,9% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο 9μηνου η πληρότητα της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ταυτόχρονα, η ζήτηση σε Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 4,7% και 6,6% αντίστοιχα, ενώ στη Ρώμη και τη Βαρκελώνη δεν διαφοροποιήθηκε. Συγκρίνοντας τις πόλεις της Μεσογείου Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη, μόνο η Βαρκελώνη σημείωσε υψηλότερα επίπεδα πληρότητας από την Αθήνα. Από πλευράς Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), η Αθήνα παρέμεινε πίσω παρά την αύξηση του ADR κατά 8,9% στο 9μηνο 2024/23. Την ίδια περίοδο η Μαδρίτη κατέγραψε διψήφια αύξηση της τάξης του 16,3% και παράλληλα η Βαρκελώνη κατέγραψε υψηλότερη αύξηση από αυτή της Αθήνας (+9.5%). Τα επίπεδα του ADR στη Ρώμη σημείωσαν ελαφρά αύξηση, αλλά οι τιμές είναι υψηλές, ενώ στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε μείωση του ADR.

Σε συνάρτηση με την γενικότερη εντύπωση από την τουριστική κίνηση στην Αθήνα θα θέλαμε να επισημάνουμε πως τα ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων επισκεπτών (τα οποία όπως όλα δείχνουν ξεπέρασαν τις επενδυτικές προβλέψεις της προηγούμενης δεκαετίας για την επισκεψιμότητα της Αθήνας – Αττικής σε έτη όπως το 2023 και 2024, ή οδήγησαν αρκετούς να μιλούν για ‘υπερτουρισμό’), προβληματίζουν: Είναι ο προορισμός προετοιμασμένος κατάλληλα ώστε να δεχτεί όγκο επισκεπτών τέτοιο που θα ξεπερνά τα προβλεπόμενα; Είναι επαρκείς οι υφιστάμενες υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδικά δίκτυα κ.λπ.) και επαρκής η λειτουργία / συντήρηση / διαχείρισή τους; Συνυπολογίζονται οι νέες ανάγκες, των όλο και περισσότερων πολιτών και επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο στους περαιτέρω σχεδιασμούς; Γνωρίζουμε εάν, πότε και πώς ο κρατικός - επιστημονικός τομέας θα καθοδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη συνολικής αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών - λόγω της καλπάζουσας εξέλιξης της Αθήνας και του λεκανοπεδίου – στη βάση ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού;

Εν ολίγοις καταθέτουμε τον προβληματισμό μας αλλά και την ανησυχία μας για το κατά πόσον υποδομή και υπηρεσίες, καλύπτουν επάξια τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών της Αθήνας. Θα προτείναμε επίσης οι μελέτες ‘περί φέρουσας ικανότητας’ του προορισμού που προσφάτως δρομολογήθηκαν τόσο από την Περιφέρεια Αττικής όσο και από τον Δήμο της Αθήνας να αναδείξουν ιδιαίτερα την σημασία του παράγοντα ‘υφιστάμενη γενική και ειδική υποδομή’ και την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και προσαρμογής της στις εξελίξεις. Θεωρούμε αναγκαίο να θωρακιστεί το συντομότερο εφικτό η Αθήνα καθώς όλοι καθημερινά παρατηρούμε, πόσο πολύ δοκιμάζονται οι αστικοί ειδικά προορισμοί και οι πολίτες τους, διεθνώς, δεχόμενοι απανωτές πιέσεις λόγω ‘κλιματικής αλλαγής’, ακραίων καιρικών φαινομένων, σεισμών, λειψυδρίας, υπερπληθυσμού, παλαιότητας υποδομών, ανεπάρκειας ή απουσίας υποδομών κ.λπ. Παράλληλα, οι επιλογές μας -και στα θέματα γενικής και ειδικής υποδομής της πόλης- θα ήταν σκόπιμο να συμπεριλαμβάνουν -όπως πάντα τονίζουμε- την παράμετρο ‘προσέλκυση ποιοτικού -και όχι ποσοτικού- Τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη για νέους κανόνες πρόσβασης στο Σύστημα σε συνθήκες κορεσμού

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Vion από την Tönnies

Thessaly Evros Pass: Αυξάνονται τα ποσά των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών για τη Φάση 3

gazzetta
gazzetta reader insider insider