Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα στοχευμένης αναθεώρησης (targeted revision) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας που υποβλήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, αναμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για να προχωρήσει το αίτημα καταβολής της πέμπτης δόσης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αναμένονται και τα τελευταία στοιχεία συμβάσεων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει και το αίτημα της πέμπτης δόσης του δανειακού σκέλους, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι το διπλό αίτημα να υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η στοχευμένη αναθεώρηση έχει να κάνει με την μετάθεση οροσήμων, κάποια ορόσημα που καθυστερούν θα πάνε πιο πίσω και θα αντικατασταθούν από άλλα που έχουν ήδη εκπληρωθεί. Από τα 27 ορόσημα και τους δύο στόχους της πέμπτης δόσης «βαρίδι» αποδεικνύεται η ενεργειακή εξοικονόμηση επιχειρήσεων, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 9.700 επιχειρήσεων που προβλέπει το σχετικό ορόσημο. Ορόσημο, το οποίο αρχικά βρισκόταν στη λίστα της τέταρτης δόσης αλλά μεταφέρθηκε στην πέμπτη και τώρα αναμένεται να μεταφερθεί ξανά.
Καθώς πλησιάζουμε προς το 2026 και οι υποχρεώσεις για τις εκταμιεύσεις των δόσεων θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, ενώ τα ορόσημα της κάθε δόσης αυξάνονται, δεν αποκλείεται οι στοχευμένες αναθεωρήσεις να γίνουν «κανόνας». Βέβαια, αυτό είναι κάτι που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλει να αποφύγει, καθώς το συνεχόμενο σπρώξιμο προς τα πίσω των δύσκολων οροσήμων μπορεί να οδηγήσει σε ένα βουνό δυσκολιών που θα κάνει πολύ δύσκολη την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Οι στόχοι για τα δάνεια
Την ίδια στιγμή, μάχη με το χρόνο δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μαζί με τις τράπεζες για να υπογραφούν νέες δανειακές συμβάσεις με επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το αίτημα πληρωμής της πέμπτης δόσης του δανειακού σκέλους του προγράμματος θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβάσεις για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 8,36 δισ. ευρώ, όταν μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν υπογραφεί δάνεια 5,4 δισ. ευρώ.
Οι υπογραφές νέων δανείων αναμένεται να εξακοντιστούν αυτόν τον μήνα για όλες τις τράπεζες, φτάνοντας να ξεπερνούν ακόμη και τις 20 φορές σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου, καθώς τα επενδυτικά έργα ωριμάζουν και παραδοσιακά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εντείνεται η πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών.