Κομισιόν: Ανοίγουν τα χαρτιά για το κοινοτικό χρήματα – Στο τραπέζι άμυνα και ανταγωνιστικότητα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Ανοίγουν τα χαρτιά για το κοινοτικό χρήματα – Στο τραπέζι άμυνα και ανταγωνιστικότητα
Τα δύο θέματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες είναι η άμυνα και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση της Ελλάδας.

Μετά από μια μακρά διαδικασία επιλογής και ακροάσεων το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων είναι πλέον γεγονός και στις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει και πάλι οι συζητήσεις για το κοινοτικό χρήμα. Υπό τη σκιά της επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν σε πρώτη φάση τη νέα Κομισιόν είναι η άμυνα και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγραφε χθες το Bloomberg τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο αμυντικό Ταμείο ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο μια συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα Άμυνας που θα επιτρέψει τις κοινές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού είναι πιθανή μέχρι το τέλος του έτους.

Μένουν βέβαια να αποφασιστούν κρίσιμα ζητήματα με βασικότερο πόσος εξοπλισμός που κατασκευάζεται εκτός Ευρώπης θα αγοράζεται από το νέο κοινοτικό ταμείο. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια αναλογία 65% εξοπλισμός που παράγεται στην ΕΕ και 35% εκτός.

Χθεσινό δημοσίευμα του Politico πάντως ανέφερε πως ορισμένες χώρες και συγκεκριμένα η Ολλανδία και η Πολωνία πιέζουν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό του μη-ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού που θα αγοράζεται από το κοινό ταμείο.

Πορίσματα για την ανταγωνιστικότητα

Στο μεταξύ άλλο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως το σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ αναμένεται να παρουσιαστεί από την Κομισιόν στις 15 Ιανουαρίου 2025. Εκεί η Κομισιόν θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η Γηραιά Ήπειρος θα μπορούσε να αυξήσει την ασφάλειά της και να μειώσει τις εξαρτήσεις της, σε συνέχεια της έκθεσης Ντράγκι.

Θα ακολουθήσει στις 26 Φεβρουαρίου – σύμφωνα πάντα με το Bloomberg – ένα πιο ένα πιο λεπτομερές πόρισμα που θα προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ορίζοντα την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, την ώρα που υπάρχουν φωνές εντός της ΕΕ οι οποίες ζητούν οποιαδήποτε νέα κίνηση κοινού δανεισμού να αξιοποιηθεί για συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως η ενίσχυση της βιομηχανίας του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η θέση της Ελλάδας

Και όλα αυτά γίνονται στη σκιά της μεγάλης συζήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες τόσο για την πολιτική συνοχής (ουσιαστικά τα ΕΣΠΑ μετά από το 2027) αλλά και για το τι θα γίνει μετά το 2026 που λήγει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο insider.gr, είναι «κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι αυτό το εργαλείο (σ.σ. το Ταμείο Ανάκαμψης) θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον και για αυτό θα πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά κονδύλια».

«Δεν θέλουμε λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε μια πιο αποτελεσματική και δυναμική Ευρώπη. Είναι πιστεύω ένας στόχος που είναι εφικτός, αρκεί ως Ευρωπαίοι να έχουμε όραμα, πίστη και επιμονή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης για να τονίσει στη συνέχεια πως «οι εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι αποτελούν “καμπανάκια” τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στις διαπιστώσεις. Πρέπει να περάσουμε και στις πράξεις. Στη μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα μεγάλα αυτά ζητήματα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και με θέσεις οι οποίες αφήνουν σαφές αποτύπωμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ανάσα μετά το τέλος στα σενάρια για έκτακτο φόρο - Προσοδοφόρα ευκαιρία για τους επενδυτές

Μητσοτάκης στο CNN: Η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη - Να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΕ

Φορολογικό: Όλες οι διορθώσεις - Τι αλλάζει για Airbnb, φιλοδωρήματα και ασφάλιση οχημάτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider