Το μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία, ιδίως λόγω του discount με το οποίο αποτιμώνται και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξής τους, έδωσαν οι Έλληνες τραπεζίτες στους κορυφαίους διεθνείς επενδυτές που συμμετέχουν στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες ήταν έντονο και το κλίμα απαλλαγμένο από κάθε αβεβαιότητα, μετά το κατηγορηματικό «όχι» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών. «Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτονώνοντας τις πιέσεις που είχαν δεχτεί τις προηγούμενες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές λόγω των φορο – σεναρίων, και οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο 4,67%.
Ο πρωθυπουργός είχε ήδη από το σαββατοκύριακο εκπέμψει το μήνυμα ότι η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας σε συνέντευξή του ότι το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση κερδών και το έκανε στην περίπτωση των διυλιστηρίων. «Με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα ειδικά από έκτακτες φορολογήσεις δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε, γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρο άδωρον να το κάνουμε αυτό. Το κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών», είπε ο πρωθυπουργός, αντιτείνοντας τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φοροδιαφυγής, «που είναι η πιο δίκαιη πολιτική».
Τα σενάρια για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών είχε διαψεύσει, με διπλωματική γλώσσα, την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Την περασμένη Παρασκευή, πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά ότι κρατά μια υπεύθυνη φιλοεπενδυτική στάση», είπε μιλώντας σε συνέδριο ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική για τις τράπεζες είναι δυναμική, αλλά δυο πράγματα δεν αλλάζουν: Πρώτον, η πεποίθηση ότι πρέπει να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Δεύτερον, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει με συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.
Με το ενδεχόμενο της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών να φεύγει από το τραπέζι, οι επενδυτές χθες στο Λονδίνο εστίασαν στις προοπτικές κερδών και μερισμάτων. Στο πάνελ για τις ελληνικές τράπεζες, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ερωτήθηκαν για το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα επιφέρει στα επιτοκιακά έσοδα η επιταχυνόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Όπως είπαν, αντίβαρο θα αποτελέσει η αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Η παραγωγή προϊόντων και συνακόλουθα προμηθειών, από τομείς όπως το Asset Management, το Wealth Management και οι τραπεζοασφάλειες, οι οποίοι έχουν ακόμη πολύ χαμηλή διείσδυση στην ελληνική αγορά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τις τράπεζες το 2025.
Παράλληλα, αναμένεται αύξηση των νέων δανείων, η οποία θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, συμβάλλοντας στο να μετριαστεί το πλήγμα στα έσοδα τόκων που αναμένεται κυρίως το 2025.
Οι τραπεζίτες εστίασαν στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν για την αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και αναφέρθηκαν επίσης στο νέο μοντέλο λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος.
Αναφέρθηκαν στο πλάνο διανομής μερισμάτων και στη νέα στοχοθεσία (σ.σ. τα νέα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο, μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2024), στην υιοθέτηση των πράσινων κριτηρίων στις χρηματοδοτήσεις τους, στις προοπτικές διατήρησης υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και στην εξωστρέφεια που επιδεικνύουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες.