«Καμπανάκι» Νάγκελ για το γερμανικό φρένο χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Νάγκελ για το γερμανικό φρένο χρέους
Ο Γιοακίμ Νάγκελ κάλεσε το Βερολίνο να χαλαρώσει το φρένο χρέους, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει μια «περίπλοκες» και «αδύναμες» προοπτικές.

Ο Γιοακίμ Νάγκελ κάλεσε το Βερολίνο να χαλαρώσει το φρένο χρέους, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει μια «περίπλοκες» και «αδύναμες» προοπτικές. Ο πρόεδρος της Bundesbank μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να μεταρρυθμίσει το «εμπόδιο» που απαγορεύει στο Βερολίνο να δανείζεται πάνω από 0,35% του ΑΕΠ σε οποιοδήποτε οικονομικό έτος, για να αντιμετωπίσει τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Μία πολύ έξυπνη προσέγγιση σύμφωνα με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτης θα ήταν να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών απειλών - όπως η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η τρέχουσα προοπτική ήταν, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ακόμη «πιο περίπλοκη» από ό,τι στις αρχές του 21ου αιώνα. Ενώ η ανεργία ήταν πολύ χειρότερη τότε, «δεν υπήρχε γεωπολιτικός κατακερματισμός και το παγκόσμιο εμπόριο αυξανόταν έντονα» επεσήμανε προσθέτοντας ότι το 2025 είναι πιθανό να είναι «άλλη μια χρονιά αδύναμης ανάπτυξης» για τη γερμανική οικονομία, με άνοδο ΑΕΠ περίπου 0,4%.

Μάλιστα, η ανάπτυξη δεν αποκλείεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν ο Τραμπ εφαρμόσει δασμούς στην κλίμακα που είχε υποσχεθεί, όπως τόνισε ο κ. Νάγκελ και η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη με αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. Ο Νάγκελ εξακολουθεί να είναι σίγουρος ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιαδήποτε κρίση, επισημαίνοντας πως: «Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι όταν η Γερμανία αισθάνεται τον πόνο, η Γερμανία θα αλλάξει».

«Μπορούμε να σκεφτούμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων για να έχουμε περισσότερα περιθώρια από την πλευρά των διαρθρωτικών επενδύσεων», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ο γερμανικός λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει βελτιωθεί σημαντικά και πλησιάζει το επίπεδο του 60% που ορίζει η ΕΕ με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Το Βερολίνο «σε ορισμένες χρονικές περιόδους» θα μπορούσε να παρουσιάσει «ελαφρώς» υψηλότερα ελλείμματα χωρίς να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα, διεμήνυσε, αναγνωρίζοντας ότι το φρένο χρέους, που συμφωνήθηκε το 2009, ήταν «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο» μετά την δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, το φρένο έδωσε επίσης το μήνυμα «ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση του χρέους και του ελλείμματός τους». Τέλος, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό 2% είναι «ορατός» και θα πρέπει να επιτευχθεί «το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους».

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεν (ΕΚΤ): Τα δεδομένα δικαιολογούν μία μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

PMI Ευρωζώνης: Υποχώρησε απότομα η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο

Η Ν. Κορέα εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider