Λαγκάρντ: Χάνει momentum η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και δασμούς Τραμπ

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Χάνει momentum η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και δασμούς Τραμπ
Τα SOS της Κριστίν Λαγκάρντ. Οι προβλέψεις για την πορεία πληθωρισμού - ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Με βραχυπρόθεσμη επίδραση οι δασμοί Τραμπ. Συζητήθηκε περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης. Νέα μείωση επιτοκίων 0,25% με ομοφωνία στην ΕΚΤ, η 4η περικοπή το 2024.

Στην αναγνώριση πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει momentum, ενώ η ανάπτυξη θα επιστρέψει αλλά με βραδύτερο ρυθμό, προχώρησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του ΔΣ για την νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% (την 4η για το 2024) την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει προδέσμευση για τις επόμενες κινήσεις και η προσέγγιση των αποφάσεων θα είναι data dependend.

Ανησυχία για ανάπτυξη - Πώς εξελίσσεται ο αντιπληθωρισμός

Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομική δραστηριότητα το 3ο τρίμηνο κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις, με οδηγό την κατανάλωση και ώθηση από τον τουρισμό, λόγω του καλοκαιριού. Παράλληλα, επεσήμανε πως η βιομηχανία κατεβάζει ταχύτητα, η ανάπτυξη στις υπηρεσίες επιβραδύνεται και οι επενδυτικές δαπάνες συγκρατούνται, λόγω της αδύναμης ζήτησης μέσα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο outlook.

Tαυτόχρονα, oι εξαγωγές παρέμειναν αδύναμες και πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η αγορά εργασίας διατηρείται εύρωστη και η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ προβλέπει πως η αύξηση των μισθών θα ανεβάσει τα πραγματικά εισοδήματα και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Ειδική μνεία έγινε στην παράλειψη της αναφοράς στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για παραμονή σε «αρκούντως περιοριστικά επιτόκια». Η Γαλλίδα αξιωματούχος αποσαφήνισε πως έχει γίνουν αρκετές περικοπές επιτοκίων και βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση παρότι τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι σε συσταλτικά επίπεδα.

«Η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι δείκτες υποδηλώνουν πως οι πιέσεις στις τιμές θα σταθεροποιηθούν γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για βιώσιμο ρυθμό 2%. Πλησιάζουμε πλέον πολύ κοντά στον στόχο, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι σήμερα πολύ πιο διαφορετικό απ' ό,τι όταν είχαμε πολύ υψηλό πληθωρισμό. Η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική, σε αυτό το πλαίσιο η κατεύθυνση παραμένει ξεκάθαρη. Όλα θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία και τις προβλέψεις μας για την πορεία του πληθωρισμού σε διατηρήσιμη βάση» διευκρίνισε χαρακτηριστικά και απηύθυνε νέο SOS για προσοχή.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι προβλέψεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν ως εξής:

  • Πληθωρισμός
  1. 2,4% το 2024
  2. 2,1% το 2025
  3. 1,9% το 2026
  4. 2,1% το 2027 όταν τεθεί σε λειτουργία το ETS της ΕΕ
  • «Πυρήνας» ή δομικός πληθωρισμός
  1. 2,9% το 2024
  2. 2,3% το 2025
  3. 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027
  • Ανάπτυξη
  1. 0,7% το 2024
  2. 1,1% το 2025
  3. 1,4% το 2026
  4. 1,3% το 2027

Κάλεσμα για εφαρμογή της έκθεσης Ντράγκι

Οι εξαγωγές θα στηρίξουν την ανάκαμψη όσο εντείνεται η παγκόσμια ζήτηση, εφόσον δεν κλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις κατά την 68χρονη, ενώ η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές πολιτικές είναι μεγάλη και πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου η οικονομία της Ευρωζώνης να γίνει ακόμη πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική.

Μάλιστα, υποστήριξε πως είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών να ακολουθήσουν τις προτάσεις του Μάριο Ντράγκι από την έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την αποστολή μας» αναφορικά με το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ουδέτερο επιτόκιο και κίνηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επίμαχο, ουδέτερο επιτόκιο (το ύψος του οποίου δεν θα επηρεάζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την οικονομία), διαμηνύοντας πως «δεν μπορεί να προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια», ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξαν συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση, κάτι που όμως τελικά δεν έγινε. «Στο τέλος, όλοι ομόφωνα συμφωνήσαμε πως οι 25 μ.β. είναι η σωστή απόφαση» εξήγησε.

Το σχόλιο για δασμούς Τραμπ και εμπόριο

Προειδοποίησε επιπροσθέτως ότι οι κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη παραμένουν, επισημαίνοντας τόσο τις γεωπολιτικές αναταράξεις όσο και την αβεβαιότητα στο εμπόριο από τους δασμούς που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι οι περιορισμοί στο εμπόριο και ο προστατευτισμός δεν ευνοούν την ανάπτυξη και τελικά έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό που είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιος» σχολίασε.

Ειδικά για τους δασμούς Τραμπ, υπογράμμισε πως βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να έχουν πληθωριστική επίδραση αλλά η συνολική επίπτωση στις πιέσεις των τιμών είναι αβέβαιη, επειδή θα εξαρτηθεί από ένα εύρος στοιχείων: όπως τα αντίποινα που θα αποφασιστούν από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αλλά και η επακόλουθη αναπροσαρμογή των διεθνών σχέσεων.

Ανέδειξε ταυτόχρονα τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ξεχωρίζοντας τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις σφοδρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υποστήριξε πως οι εντάσεις ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο.

«Ο συνολικός αντίκτυπος στον πληθωρισμό (από τους δασμούς) είναι αβέβαιος... Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη κατάσταση. Ο κίνδυνος μεγαλύτερων τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, καθώς θα εξασθενίσει τις εξαγωγές και θα αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Η Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρεώσεις: 100 – 120 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν στις τράπεζες οι μειώσεις των προμηθειών

Η εικόνα στις τραπεζικές προμήθειες και ο «μπαλαντέρ» του asset management

Πώς προκύπτει η αύξηση εσόδων 1 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider