Σε επαναπροκήρυξη του τρίτου διαγωνισμού για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ). Η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία, που βρισκόταν σε εξέλιξη, είχε ματαιωθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα από τη ΡΑΑΕΥ.
Αιτία για τη ματαίωση ήταν η διαφορετική ερμηνεία που έδιναν επενδυτές στην πρόβλεψη της προκήρυξης, σχετικά με το μέγιστο όριο μονάδων αποθήκευσης που μπορεί να διεκδικήσει στήριξη ένας παραγωγός. Η προκήρυξη φαινόταν να εννοεί ότι για έναν «παίκτη» που θα συμμετάσχει με ένα έργο, μπορεί να διεκδικήσει ενίσχυση για μονάδα αποθήκευσης ισχύος έως 100 MW.
Αντίθετα, το πλαφόν αυτό φαινόταν να μειώνεται για τους επενδυτές που θα αποφάσιζαν να συμμετάσχουν με περισσότερες της μίας standalone μπαταρίες. Στην περίπτωση αυτή, δινόταν η εντύπωση πως το όριο μειώνεται στα 50 MW.
Οι νέες προθεσμίες
Στο πλαίσιο της επαναπροκήρυξης, η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών είναι η 27η Ιανουαρίου. Η αξιολόγησή τους θα γίνει από τη ΡΑΑΕΥ μέχρι τις 5 Μαρτίου, ώστε μία ημέρα αργότερα να εκδώσει τον προσωρινό κατάλογο των έργων που προκρίθηκαν ή είναι επιλαχόντα. Ο κατάλογος θα οριστικοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων.
Όσον αφορά τη ματαίωση της διαδικασίας που προηγήθηκε, με βάση την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ κατά τη διενέργειά της και ειδικότερα κατά το στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους επί των όρων της προκήρυξης, διαπιστώθηκε ότι υφίστανται αμφισημίες ως προς την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού εκ μέρους των ενδιαφερομένων η οποία ενδέχεται να επιφέρει τη μη ενιαία υπαγωγή των αιτήσεων των συμμετεχόντων και των μονάδων αποθήκευσης στους κανόνες της προκήρυξης.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ενιαία κατανόηση από τους συμμετέχοντες αναφορικά με τον κανόνα του μέγιστου ορίου ισχύος ανά συμμετέχοντα και ανά μπαταρία (όρος 12.2. της Προκήρυξης), με σοβαρό διακύβευμα την διαφορετική αντιμετώπιση ως προς την υπαγωγή των υποβληθεισών προσφορών στον κανόνα αυτόν.
Με την επαναπροκήρυξη καθίσταται σαφές ότι ένας παραγωγός θα μπορεί να «περάσει» από τη δημοπρασία ένα χαρτοφυλάκιο έργων 50 MW, ανεξάρτητα από το αν αυτό το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από μία ή περισσότερες μπαταρίες.
Η διορία για τα έργα
Στον διαγωνισμό που ματαιώθηκε, βρισκόταν σε εξέλιξη η υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με τη σχετική προθεσμία να ολοκληρώνεται στις 23 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με τον τρίτο διαγωνισμό ολοκληρώνεται το σχήμα στήριξης, για την ενίσχυση του CAPEX και την παροχή εγγυημένου εσόδου σε standalone μπαταρίες.
Με τις δύο δημοπρασίες, που έχουν προηγηθεί, δρομολογήθηκε η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου μπαταριών συνολικής ισχύος 700 MW. Ο τρίτος διαγωνισμός είχε (και έχει με την επαναπροκήρυξη) δημοπρατούμενη ισχύ 200 MW. Αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών, που προορίζονται να εγκατασταθούν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στους Δήμους της Πελοποννήσου που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας).
Η επενδυτική ενίσχυση έχει καθοριστεί στις 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος). Τα έργα που θα προκριθούν θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026, ενώ το αίτημα ενεργοποίησης της σύνδεσής τους θα πρέπει να κατατεθεί στον Διαχειριστή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2026.