Οι προσδοκίες των Γερμανικών επιχειρήσεων υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.
Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 84,4 από 87, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ινστιτούτου την Τρίτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει μια ελαφρά άνοδο, ενώ κανένας δεν προβλέπει υποχώρηση. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε, ανεβάζοντας τον συνολικό δείκτη στο 84,7 από 85,6 πριν από έναν μήνα.
Σημειώνεται πως και τον Νοέμβριο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος είχε υποχωρήσει στο 85,7 από το 86,5 του Οκτωβρίου.
«Αυτή η αδυναμία στη γερμανική οικονομία γίνεται χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουεστ σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Είναι στάσιμη εδώ και πολύ καιρό», οπότε «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη».
Αντίθετα, υπήρχε αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών, με τον δείκτη προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW να εκτινάσσεται στο 15,7 από 7,4 - περισσότερο από ό,τι ανέμενε οποιοσδήποτε αναλυτής που συμμετείχε σε έρευνα του Bloomberg.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024, αν και η Bundesbank εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη το 2025. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για αυτήν την πρόβλεψη αφθονούν - από την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό και στη Γαλλία έως τους απειλούμενους εμπορικούς δασμούς από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Πολλά από τα δεινά της χώρας είναι δομικά, μειώνοντας την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης, όπως σημειώνει το Bloomberg. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν σκληρά εδώ και πολύ καιρό να ανταγωνιστούν τους κινέζους κατασκευαστές, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες παραπατάνε κάτω από τα υψηλά κόστη ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας πνίγονται στη γραφειοκρατία.
Οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι οι εκλογές του Φεβρουαρίου θα φέρουν κάποια ανακούφιση.