Αέριο: Ενίσχυση της ζήτησης το 2025 – Αύξηση και των εξαγωγών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Ενίσχυση της ζήτησης το 2025 – Αύξηση και των εξαγωγών
Τη διακίνηση 5,5 δισ. κυβικών μέτρων το επόμενο έτος, μέσω του εθνικού συστήματος, προβλέπει ο ΔΕΣΦΑ. Εξαγωγές 1,2-3,8 δισ. κυβικών μέτρων. Σε αυξητική τροχιά η ζήτηση μέχρι το 2030, οπότε και θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 6,6 δισ. κυβικών μέτρων.

«Ριμπάουντ» από το νέο έτος στις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του ελληνικού συστήματος προβλέπει ο ΔΕΣΦΑ, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα αγγίξει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, από αυτές τις ποσότητες, τα 1,2-3,8 δισ. κυβικά μέτρα θα αφορούν εξαγωγές, δηλαδή ποσότητες καυσίμου που κατέφθασαν στη χώρα μας για να προωθηθούν στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στη Μελέτη Εκτίμησης Ζήτησης για την περίοδο 2025-2034, που συνοδεύει το 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση (εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές) είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο το 2022, καθώς το εγχώριο σύστημα είχε αποτελέσει «πύλη εισόδου» αερίου στην Ευρώπη, στην προσπάθεια αντικατάστασης των ρωσικών εισαγωγών. Το 2023 καταγράφηκε μείωση κατά 21,56%, ενώ ο ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι και το 2024 κλείνει με ελαφρά ελάττωση σε ετήσια βάση.

Σε ανοδική τροχιά

Όσον αφορά το 2025, η εκτίμηση του Διαχειριστή είναι πως θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για κατανάλωση από μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις – νοικοκυριά. Επίσης σημαντικά αυξημένες, σε σχέση με το 2025, αναμένεται να είναι οι ποσότητες που θα οδεύσουν εκτός των ελληνικών συνόρων.

Όσον αφορά όλη την εξεταζόμενη περίοδο, προβλέπεται πως η ζήτηση θα ακολουθήσει ανοδική τροχιά μέχρι το 2030. Από εκείνη τη χρονιά και για την 4ετία που θα ακολουθήσει, θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 6,6 δισ. κυβικών μέτρων.

Για το ίδιο διάστημα, η ζήτηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται σημαντικά από τον βαθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, με το πιο ρεαλιστικό σενάριο να προβλέπει ότι η ετήσια ζήτηση του κλάδου αναμένεται να κορυφωθεί στα 3,9 δισ. κυβικά μέτρα το 2030, μπαίνοντας στη συνέχεια σε τροχιά μείωσης. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στην κατηγορία της διανομής με την ζήτηση φυσικού αερίου να αυξάνει από 0,9 το 2023 σε 1,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2034, με βάση και τα σχέδια των Διαχειριστών Διανομής.

Ο «άγνωστος Χ» για τις εξαγωγές

Ενίσχυση προβλέπεται και στην περίπτωση των βιομηχανικών καταναλωτών που βρίσκονται συνδεδεμένοι στο δίκτυο υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ. Αναλυτικότερα, η ζήτηση για την συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, όντας σε άμεση συνάρτηση με τις τιμές του καυσίμου, αναμένεται να ανακάμψει μερικώς, σε σχέση με την απότομη πτώση των προηγούμενων ετών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές του καυσίμου θα σταθεροποιηθούν από το 2025, η εκτιμώμενη άνοδος προβλέπεται να κυμανθεί από 0,45 το 2023 σε 1,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2033.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ «μιλούν» πως από τα 1,2 – 3,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2025, αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,8 – 3,5 δισ. κυβικά μέτρα το 2034. Η πιο συντηρητική εκτίμηση αφορά περίπου «κλειδωμένες» εξαγωγές, με βάση τις γνωστές και τις αναμενόμενες δεσμεύσεις χωρητικότητας στα σημεία διασύνδεσης του εθνικού συστήματος με τα γειτονικά συστήματα μεταφοράς αερίου.

Αντίστοιχα, το άνω άκρο των προβλέψεων προέρχεται από τον προσδιορισμό της συμβολής της Ελλάδας στην αναπλήρωση του «κενού» που θα προκαλούσε στην τροφοδοσία των γειτονικών περιοχών πιθανός περιορισμός των ροών από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ενστάσεις των προμηθευτών για τα σταθερά συμβόλαια – Ζητούν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα 6μηνα προϊόντα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider