Ρεύμα: Ενστάσεις των προμηθευτών για τα σταθερά συμβόλαια – Ζητούν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα 6μηνα προϊόντα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Ενστάσεις των προμηθευτών για τα σταθερά συμβόλαια – Ζητούν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα 6μηνα προϊόντα
Επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με την οποία οι πάροχοι «απαντούν» στην ενημέρωση που έλαβαν από τη ΡΑΑΕΥ για τις αλλαγές στα μπλε τιμολόγια από τις αρχές 2025. Σύμφωνα με τις εταιρείες, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να θεσπιστούν με απόφαση κανονιστικού περιεχομένου.

Τη διατήρηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης και στα συμβόλαια με σταθερή χρέωση για διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, ζητά με επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ). Η επιστολή αποτελεί επί της ουσίας απάντηση στην ηλεκτρονική ενημέρωση της ΡΑΑΕΥ προς τους παρόχους, που όπως αποκάλυψε το Insider.gr, απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή στις εταιρείες προμήθειας.

Με την ενημέρωσή της, η ΡΑΑΕΥ ενημέρωνε τις εταιρείες πως από τις 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να σταματήσουν να διαθέτουν σε νέους πελάτες 6μηνα ή 8μηνα προϊόντα σταθερής χρέωσης. Η απόσυρση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ευρωπαϊκής Οδηγίας, στην οποία περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές λιανικές αγορές, ώστε να υπάρξουν οι λιγότεροι δυνατοί κραδασμοί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στην περίπτωση μίας επόμενης ενεργειακής κρίσης.

Η Οδηγία καθιστά μεταξύ άλλων υποχρεωτική την προσφορά από τους προμηθευτές ρεύματος σταθερών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Παράλληλα, προβλέπει πως τα τιμολόγια αυτά σταθερής χρέωσης θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 1 έτους. Ως αποτέλεσμα, οποιοδήποτε προϊόν με «κλειδωμένη» τιμή για μικρότερο διάστημα, δεν θα μπορεί να προωθείται πλέον σαν σταθερό τιμολόγιο, να έχει μπλε «χρώμα».

Αντιστάθμιση ρίσκου

Στην επιστολή του, ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει πως η δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται και για τις συμβάσεις σταθερής τιμής με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών, ήτοι για συμβάσεις σταθερής τιμής με διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών.

«Δεδομένου ότι οι συμβάσεις σταθερής τιμής, ανεξαρτήτως της διάρκειας τους, συνεπάγονται την ανάληψη ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) εκ μέρους των Προμηθευτών με συνεπακόλουθο κόστος, η προσφορά τιμολογίου σταθερής τιμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από δέσμευση εκ μέρους του καταναλωτή, όσον αφορά την παραμονή του στο συγκεκριμένο τιμολόγιο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οι διατάξεις του ισχύοντος πλαισίου δεν εξαρτούν την δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης από συγκεκριμένη διάρκεια της σύμβασης σταθερής τιμής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος αμφισβητεί την ερμηνεία της νέας κοινοτικής Οδηγίας, σύμφωνα με την οποία αυτή μπλοκάρει την κυκλοφορία 6μηνων ή 8μηνων σταθερών τιμολογίων. Όπως τονίζει ο ΕΣΠΕΝ, η προσφορά συμβάσεων σταθερής τιμής διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών δεν αποκλείεται ούτε από τη νέα Οδηγία.

Κανονιστικού τύπου απόφαση

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως λόγοι ασφάλειας δικαίου επιβάλλουν οι όποιες αλλαγές να γίνουν μέσω μίας απόφασης κανονιστικού τύπου, και όχι απλώς να εφαρμοστούν μετά από ενημέρωση της ΡΑΑΕΥ. «Θέματα όπως η ελάχιστη διάρκεια των τιμολογίων τα οποία νοούνται ως σταθερά ή η δυνατότητα αναπροσαρμογής των όρων των συμβάσεων σταθερής τιμολόγησης, επί των οποίων έχουν αποσταλεί επισημάνσεις -μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας- εκ μέρους της Αρχής προς τα Μέλη του Συνδέσμου μας, καθώς και λοιπά θέματα όπως η δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις εν λόγω συμβάσεις, θα πρέπει να ρυθμίζονται με απόφαση κανονιστικού περιεχομένου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης αρχής της ασφάλειας δικαίου», επισημαίνει στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, με βάση τον ΕΣΠΕΝ, οποιεσδήποτε κανονιστικές αποφάσεις επί του συγκεκριμένου καθώς και λοιπών θεμάτων που διέπουν τη δραστηριότητα της προμήθειας, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποτελούν μέρος του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίζεται η συνοχή και η λειτουργικότητα του πλαισίου και να αποφεύγεται η θέσπιση συμπληρωματικών ρυθμίσεων πέραν του ΚΠΗΕ, μέσω αποσπασματικών -ακόμη και αντικρουόμενων- αποφάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider