Αγορά ομολόγων: Ποδαρικό στο 2025 με υψηλές αποδόσεις – Ποιες εκδόσεις έρχονται

Κώστας Οικονομάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορά ομολόγων: Ποδαρικό στο 2025 με υψηλές αποδόσεις – Ποιες εκδόσεις έρχονται
Οι λόγοι που ανέβασαν το κόστος δανεισμού. Ρεκόρ νέων εκδόσεων στη σημερινή συνεδρίαση στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων. Μεγάλη προσφορά τις επόμενες ημέρες.

Νέο άλμα σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για υψηλότερο του στόχου πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και Βρετανία, την ώρα που η πλημμύρα νέων ομολογιακών εκδόσεων ασκεί ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού. Πιέσεις άσκησε και η άνοδος των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον απόηχο των νέων ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ στο τέλος του 2024 που περιορίζουν τα περιθώρια της Federal Reserve για επιτοκιακές μειώσεις.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση, ειδικά μετά το νέο άλμα του κόστους δανεισμού της αμερικανικής 10ετίας, που ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το 4,7%, ειδικά μετά τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ για τις υπηρεσίες που έδειξαν επιτάχυνση το Δεκέμβριο. Η Federal Reserve, παρ' ότι μείωσε τα επιτόκιά της κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2024, έχει δώσει σήμα ότι θα είναι πολύ πιο συγκρατημένη φέτος και αυτό επιβαρύνει την αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πλημμύρα των νέων ομολογιακών αποδόσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν κοντά σε υψηλό διμήνου, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να φθάνει στο 2,48% και στην ιταλική 10ετία στο 3,63%, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,2% του Νοεμβρίου.

Ξέφυγαν οι βρετανικές αποδόσεις

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του βρετανικού 30ετούς εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988, ένα ακόμη πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ράχελ Ριβς, η οποία σχεδιάζει να δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια στερλίνες για να χρηματοδοτήσει τις υψηλότερες επενδύσεις και τις αυξημένες δαπάνες.

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει φέτος τα επιτόκια μόλις κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται πάνω από το στόχο του 2%. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες 30ετείς τίτλους αντλώντας 2,25 δισ. στερλίνες (2,8 δισ. δολάρια) με επιτόκιο στο 5,198% - πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο για 30ετή από το Μάιο του 1998.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 30ετούς βρετανικού διαμορφώθηκε στο 5,24%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1998, ενώ στη 10ετία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023 στο 4,68%, στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων στις ΗΠΑ για τον κλάδο υπηρεσιών και τα ανοίγματα θέσεων εργασίας.

Τον τελευταίο μήνα, η απόδοση των βρετανικών 30ετών είναι 2,5% υψηλότερη από την αντίστοιχη των γερμανικών, ξεπερνώντας ακόμη και το επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2022, τότε που υπήρξε τεράστια αναστάτωση στην αγορά κρατικών ομολόγων της Βρετανίας από το μίνι προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολες τις προσπάθειες των Εργατικών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για τον προϋπολογισμό και ενδεχομένως να αναγκάσει την υπουργό Οικονομικών να αυξήσει ξανά τους φόρους.

Η πιο δραστήρια ημέρα η σημερινή

Η μείωση των spreads έφερε επενδυτικό πυρετό στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, μετά την επιστροφή τους από το διάλειμμα των εορτών. Τα spreads βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών, σύμφωνα με το Bloomberg, με αποτέλεσμα αριθμός ρεκόρ δανειοληπτών να εκδώσουν ομόλογα σήμερα Τρίτη.

Υπολογίζεται ότι 28 εκδότες άντλησαν τουλάχιστον 30,4 δισ.ευρώ. Πρόκειται για τους περισσότερους δανειολήπτες που έχουν εκδώσει ομόλογα σε μια μόλις ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα οποία ανατρέχουν πίσω μία περίπου δεκαετία.

Μετά από ένα έτος ρεκόρ σε νέες εκδόσεις το 2024, οι δανειολήπτες πλημμύρισαν την αγορά ξανά εν μέρει λόγω των spreads – την αμοιβή που ζητούν οι επενδυτές πάνω από το επιτόκιο αναφοράς – που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.

«Το αισιόδοξο είναι ότι οι επενδυτές διαθέτουν μεγάλη ποσότητα σε ρευστό και έχουν κάνει χώρο για τις νέες εκδόσεις», αναφέρει στο Bloomberg ο Μάρκο Μπαλντίνι, επικεφαλής επενδύσεων στην Barclays.

Τράπεζες, μεταξύ των οποίων Barclays, BPCE, Natwest Markets, Nationwide, Commerzbank, εξέδωσαν νέα ομόλογα. Η Nestle προχώρησε σε έκδοση επταετούς τίτλους, καθώς και σε μία σπάνια 20ετή έκδοση. Το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Renault εξέδωσε τριετές και η Enel διετές υβριδικό ομόλογο. Οι εταιρείες έσπευσαν να εκδώσουν νέους τίτλους προτού αρχίσει η περίοδος τριμηνιαίων αποτελεσμάτων προς το τέλος του μηνός.

Στη σειρά περιμένουν και άλλες εταιρείες, όπως η γερμανική Lufthansa και η εταιρεία χημικών Evonik Industrials, οι οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εκδόσεις τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, Ουγγαρία, Σλοβενία και Βέλγιο προέβησαν σε νέες εκδόσεις ομολογων, ενώ και η Χιλή ετοιμάζεται για ομόλογο σε ευρώ. Η ζήτηση στην έκδοση 10ετούς του Βελγίου ξεπέρασε τα 88 δισ.ευρώ, που είναι ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να «κλειδώσουν» τις υψηλότερες αποδόσεις σε διάρκεια έξι μηνών, προτού η ΕΚΤ μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank περιμένουν νέες ομολογιακές εκδόσεις από Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία τις επόμενες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Γερμανία μετά από λίγες εβδομάδες. Οι αγορές ποντάρουν σε περαιτέρω επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ – τέσσερις ή πέντε – έως τα τέλη του έτους.

UBS: Που βλέπει τις εκδόσεις φέτος

Η UBS βλέπει τις νέες εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη στα 1,28 τρισ. ευρώ, ποσό περίπου 50 δισ. ευρώ χαμηλότερο συγκριτικά με το 2024, γεγονός που αντανακλά τις προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το τρέχον έτος, κάτι ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο σημερινό αβέβαιο και έκρυθμο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η Γερμανία αναμένεται να εκδώσει φέτος εκδόσεις ύψους 267 δισ. ευρώ, λιγότερες από τις περυσινές των 276 δισ., κυρίως λόγω των χαμηλότερων δημοσιονομικών δαπανών, ενώ πιθανή μεταρρύθμιση του κανόνα του φρένου του χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια, που ενδεχομένως να σημάνει περισσότερο χρέος. Η Γαλλία υπολογίζεται να προβεί σε εκδόσεις ύψους 330 δις.ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερες από πέρυσι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέος εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά της, ενώ η Ιταλία σε εκδόσεις 340 δισ. ευρώ, λιγότερες από τις περυσινές των 361 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ισπανία με εκδόσεις ύψους 159 δισ. ευρώ, λιγότερες από τις περυσινές των 175 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η UBS τονίζει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της γαλλικής προσφοράς για το 2025 είναι ανοδικοί, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2025 αναμένεται να είναι υψηλότερο από το 5%.

Όσο για την Ελλάδα, η UBS αναμένει νέες ομολογιακές εκδόσεις 10ετούς διάρκειας τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο και σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προβεί σε έκδοση μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους ύψους 8 δις. ευρώ το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στα 78,2 δισ. το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο

ΕΚΤ: «Τσίμπησαν» οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο

KPMG: Προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,2% το 2025 και 3% το 2026

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider