(upd) Στα 4 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ το τελικό πόσο άντλησης από την έκδοση του δεκαετούς τίτλου - ήτοι, το ήμισυ του ετήσιου στόχου άντλησης κεφαλαίων από εκδόσεις - καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την υψηλή ζήτηση που εκφράστηκε από ξένους και Έλληνες διαχειριστές. Ενδεικτικό είναι πως προσφορές ξεπέρασαν τα 40,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οδηγεί σε πάνω από δέκα φορές υπερκάλυψη.
Το αρχικό επίπεδο τιμολόγησης ορίστηκε στο Mid Swap + 107 μονάδες βάσης, πέριξ δηλαδή του 3,65%, αλλά λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφηκε το υποχώρησε προς το 3,6% (Mid Swap + 102 μονάδες βάσης) που και «κλείδωσε». Την έκδοση είχε αναλάβει να τρέξει ένα ισχυρό syndication αποτελούμενο από τις BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα και Société Générale.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια δεύτερη κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται κοντά στον Απρίλιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, με μια έκδοση πενταετούς τίτλου.
Ευρύτερα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος υπολογίζονται στα 15,283 δισ. ευρώ, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πρόωρες αποπληρωμές δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει και πάλι στα ακριβά δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) ώστε έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλος μέρος του. Για την πρόωρη αποπληρωμή του 2025 όπως έγινε και για αυτή του 2024 σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και ένα τμήμα του «μαξιλαριου διαθεσίμων» των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί το 2018.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου φτάνουν τα 33 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καλύψει από μόνο του τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια και επιτρέπει κινήσεις πρόωρων αποπληρωμών, οι οποίες μειώνουν το δανειακό βάρος των ερχόμενων ετών από τόκους που δεν θα πληρωθούν, αλλά στέλνει και μηνύματα στις αγορές για περαιτέρω αναβαθμίσεις και μείωση του κόστους του νέου δανεισμού.