Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's βλέπει η UBS

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's βλέπει η UBS
Υψηλές πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και από τον οίκο Moody's βλέπει για τη φετινή χρονιά η UBS, όπως αναφέρει σε σημείωμά της μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Υψηλές πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και από τον οίκο Moody's βλέπει για τη φετινή χρονιά η UBS, όπως αναφέρει σε σημείωμά της μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Άλλωστε ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, όταν η Scope την τοποθετεί μία βαθμίδα υψηλότερα του IG και η S&P έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα με προοπτικές αναβάθμισης σε «BBB».

Η Moody's έχει προγραμματίσει να προβεί σε αξιολόγηση της Ελλάδας στις 14 Μαρτίου και στις 19 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ενώ μια πιθανή αναβάθμιση τον Μάρτιο φαίνεται λιγότερο πιθανή, σύμφωνα με τη UBS, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's είναι αρκετά πιθανή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Moody's αναγνώρισε τα upside risks σε επίπεδο δημοσιονομικών, λόγω της δημοσιονομικής σύνεσης της Ελλάδας και της εφαρμογής δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται περισσότερο σαν ομόλογα με αξιολόγηση «BBB». Παράλληλα, ενώ είναι πλήρως επιλέξιμα για τις δανειοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ και περιλαμβάνονται ήδη σε σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης, μια πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody's θα σήμαινε την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Πέρα από τη συμβολική σημασία, αυτή η αναβάθμιση θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω την αισιοδοξία και τη ζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος.

Άλλωστε όπως είχε τονίσει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο Econostream, αναμένεται ακόμη πιο υψηλή ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα μέσω μιας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's. Ο ίδιος είχε ποσοτικοποιήσει την πρόσθετη ζήτηση από επενδυτές στα 3-5 δισ. ευρώ επιπλέον που θα προέλθει σταδιακά από passive funds λόγω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε νέους δείκτες που ακολουθούν μεγάλοι ξένοι διαχειριστές. Μια θετική ετυμηγορία από τη Moody's θα σημάνει περαιτέρω αποκλιμάκωση του spread κατά 10-30 μονάδες βάσης ή και περισσότερο.

Η UBS δηλώνει «ταύρος» για την Ελλάδα για 4 λόγους:

- Πρώτον, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2025, η οποία δεν είναι μόνο η υψηλότερη σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά είναι και 70 μονάδες βάσης υψηλότερη από το consensus.

- Δεύτερον, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιτύχει εύκολα τον στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ για το 2025.

- Τρίτον, η επίμονη προσπάθεια της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το πιο ακριβό μέρος του όγκους χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή των 17,8 δισ. ευρώ από τα GLF το 2024, που της επιτρέπει επίσης να διατηρεί το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιο ευνοϊκό και να μειώσει ταχύτερα το δημόσιο χρέος της.

- Τέταρτον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σαφές περιθώριο επαναμόχλευσης δεδομένης της μείωσης των NPLs στο 4,6%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider