Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωθούμενο από την ισχυρότερη ζήτηση στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση του πληθωρισμού διεθνώς που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψή του στο 3,3%, που συνεπάγεται με άνοδο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο, διατηρώντας παράλληλα την εκτίμηση για το 2026 αμετάβλητη στο 3,3%.
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης οφείλονται κυρίως στις ΗΠΑ, και την ηχηρή άνοδο του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,5% στο 2,7%, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας να κάνει λόγο για «μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου».
Σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ έχουν ανακάμψει επιστρέφοντας σε δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης ενώ η Ευρωζώνη και η Κίνα εξακολουθούν να δυσκολεύονται. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν καθοδικές, με τις προβλέψεις για την επόμενη πενταετία να είναι περίπου στο +3%.
Ενώ το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι περισσότερες πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να είναι βραχυπρόθεσμα θετικές για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και την παγκόσμια ανάκαμψη, όμως ενέχουν ορισμένους μεσοπρόθεσμους κινδύνους.
«Οι αβεβαιότητες είναι υψηλές», τονίζεται στο report, ενώ προστίθεται πως η παράταση των φορολογικών περικοπών κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, που λήγουν φέτος, θα ενίσχυαν την παραγωγή και θα είχαν ορισμένες «θετικές επιπτώσεις» παγκοσμίως.
Όσον αφορά τους πιθανούς δασμούς, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα μπορούσαν οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικές με άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως με αποτέλεσμα η Fed να μην είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο ανέμεναν οι αγορές, ή ίσως ακόμη και να χρειαστεί να τα αυξήσει.
Το ΔΝΤ αναβάθμισε ελαφρά την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Κίνας στο 4,6% για το 2025, αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης ενώ αναθεώρησε καθοδικά την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ στο 1%, μείωση κατά 0,2 π.μ.
Τέλος, αναμένει ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί από 5,7% το περασμένο έτος σε 4,2% φέτος και 3,5% το 2026, επιτρέποντας λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.