Θολό σημείο για την παγκόσμια ανάπτυξη χαρακτήρισε το ΔΝΤ τις εξαγγελίες Τραμπ για μειώσεις φόρων στις ΗΠΑ, επιβολή δασμών σε ξένα αγαθά, χαλάρωση του πλαισίου για εξαγορές - συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την απέλαση εκατομμύρια μεταναστών.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος και το επόμενο έτος, από 3,2% το 2024. Η ανάπτυξη είναι σταθερή αλλά μη εντυπωσιακή: Από το 2000 έως το 2019, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα – κατά μέσο όρο 3,7% ετησίως.
Η υποτονική ανάπτυξη αντανακλά τις παρατεταμένες επιπτώσεις των μεγάλων παγκόσμιων σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός, προβλέπεται να αποκλιμακωθεί από 5,7% το 2024 σε 4,2% φέτος και 3,5% το 2026.
Το ΔΝΤ είπε επίσης ότι παρόλο που οι δασμοί, οι φορολογικές περικοπές και η απορρύθμιση θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν τελικά να αποτύχουν.
Η προοπτική θέσπισης υψηλότερων φόρων στις εισαγωγές στις ΗΠΑ ανησυχεί πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, διότι θα καταστήσει ακριβότερη την πώληση των προϊόντων τους από τις εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι δασμοί αποτελούν κεντρικό μέρος του οικονομικού οράματος του Τραμπ -τους θεωρεί ως έναν τρόπο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προστασίας των θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων- και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του την επόμενη εβδομάδα.
Έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στο μπλοκ των εννέα χωρών BRICS, εάν δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό νόμισμα προς το δολάριο ΗΠΑ. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη και θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Με αφορμή την δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης για τις World Economic Outlook, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ επεσήμανε πως οι πολιτικές που υποσχέθηκε να εισαγάγει ο Τραμπ «είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα στο εγγύς μέλλον».