«Παράθυρο» για μειώσεις άμεσων φόρων από την επόμενη χρονιά άνοιξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς όπως φαίνεται τα αποτελέσματα στο τομέα των εσόδων από τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έχουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, φτάνοντας τα 2 δισ. ευρώ το 2024.
Μιλώντας σε εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως τα επιπλέον έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ το 2024 και έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς θα φτάσει το 3% από 2,5% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες πριν από δύο μήνες. Ακόμη το γενικό έλλειμμα αναμένεται να είναι πιο κοντά στο μηδέν από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.
Βεβαίως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά τον Φεβρουάριο που θα εισπραχθούν και οι τελευταίες δόσεις των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2024. Όμως στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα πως τα παραπάνω νούμερα θα επιβεβαιωθούν.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και μείωσης της άμεσης φορολογίας από το 2026. Ο Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ τον ερχόμενο φθινόπωρο. Και αυτό όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές γίνεται για δύο λόγους:
Αφενός, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία του 2024 αλλά και να υπάρχει μια καλή εικόνα για την πορεία του 2025 στο μέτωπο των δημοσίων εσόδων και των δαπανών. Εξάλλου με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες υπάρχει και το ταβάνι στις αυξήσεις δαπανών που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το περιθώριο που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2026 σε σχέση με το 2025 και οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση δαπανών, ή μείωση φόρων θα μπορεί να γίνει μόνο αν η κυβέρνηση δείξει στην ΕΕ πως οι αυξήσεις εσόδων είναι μόνιμες και όχι συγκυριακές και αυτό θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξάλλου και φέτος θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην φορολογική νομοθεσία αλλά και η οργανωτική ενίσχυση της ΑΑΔΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής. Έτσι, δρομολογείται η επέκταση του myDATA και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής, ο ΕΛΕΓΧΟΣ live και η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στους φορολογικούς ελέγχους.
Αφετέρου, με δεδομένο πως επικρατεί αβεβαιότητα διεθνώς θα πρέπει να περάσουν ορισμένοι μήνες για να φανεί το πως θα κυλήσει το 2025 οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά. Το βλέμμα είναι στραμμένο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία που επηρεάζουν συνολικά την Ευρωζώνη. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πάντως φάνηκε αρκετά σίγουρος σημειώνοντας πως «αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και ίσως και λίγο χειρότερα από κανονικά, καθώς είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ».
Το βάρος στους άμεσους φόρους
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε για μια ακόμη φορά πως το βάρος των νέων μέτρων θα πέσει στην μείωση των άμεσων φόρων, με την έμφαση να αναμένεται στα εισοδήματα της τάξης των 20.000-50.000 ευρώ ετησίως. «Αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη… Επιμένουμε στους άμεσους φόρους γιατί θεωρούμε ότι οι μειώσεις σε αυτούς δεν ενθυλακώνονται από κάποιους ενδιάμεσους, όπως συμβαίνει με τους έμμεσους, αλλά πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη των φορολογουμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.