Ολοένα περισσότερο γίνεται και στη χώρα μας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με σκοπό την κάλυψη από (δωρεάν) ηλεκτρική ενέργεια ενός σημαντικού μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα και, κατά συνέπεια, τη μείωση των λογαριασμών τους.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέλιος Ψωμάς, Ενεργειακός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κατά την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την παρουσίαση, το 2024 υλοποιήθηκαν συστήματα αυτοπαραγωγής συνολικής ισχύος 400 MW.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του αμέσως προηγούμενου έτους και από το 2015 (οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού), είχαν εγκατασταθεί συνολικά περί τα 500 MW συστημάτων αυτοπαραγωγής. Επομένως, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το χαρτοφυλάκιο αυτό αυξήθηκε κατά 80%.
Δυναμική και στα νοικοκυριά
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίδοση του 2024 σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα νοικοκυριά, καθώς εκτιμάται ότι από τα 400 MW, τα 100 MW αφορούν οικιακά συστήματα και τα υπόλοιπα 300 MW επιχειρήσεις. Το νούμερο αυτό είναι σημαντικό, με δεδομένο ότι οι οικιακοί καταναλωτές εγκαθιστούν συστήματα μικρής ισχύος, σε σχέση με το φωτοβολταϊκό που χρειάζεται ακόμη μία μικρή επιχείρηση για να καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών της αναγκών.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, η στροφή στην αυτοπαραγωγή δεν πρόκειται να ανακοπεί φέτος. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη είναι πως μέσα στη χρονιά πρόκειται να εγκατασταθούν νέα συστήματα αυτοπαραγωγής συνολικής ισχύος περί τα 350 MW.
Ως συνέπεια, το 2025 θα αποτελέσει ορόσημο για διάδοση του μοντέλου του prosumer στη χώρα μας, καθώς θα σπάσει το φράγμα του 1 GW (και για την ακρίβεια θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 1,2 GW) η ισχύς των φωτοβολταϊκών που λειτουργούν σε καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού.
Αλλαγή καθεστώτος
Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος είναι αξιοσημείωτη, με δεδομένο ότι πλέον σχεδόν όλες οι νέες εφαρμογές υλοποιούνται υπό νέο καθεστώς αυτοπαραγωγής, το net-billing. Στο πλαίσιο του net-billing, ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Αν τυχόν υπάρχει «πράσινη» παραγωγή που δεν καταναλώνεται την ίδια στιγμή, τότε αυτή εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.
Σε σχέση με το μοντέλο που προηγήθηκε (net-metering) το μοντέλο αυτό είναι λιγότερο επωφελές για τους καταναλωτές που δεν καταναλώνουν ταυτοχρονισμένα την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό (ή δεν την αποθηκεύουν σε μία μπαταρία). Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, επιφέρει μικρότερες μεν, αλλά και πάλι σημαντικές εξοικονομήσεις.
Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, το όφελος μεγιστοποιείται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που έχουν ημερήσιο ωράριο λειτουργίας μπορούν να πετύχουν υψηλά επίπεδα ταυτοχρονισμού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Οδηγό του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών για την αυτοκατανάλωση με net-billing, ένα εμπορικό κατάστημα στη χαμηλή τάση που θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό 20 kWp, θα αποσβέσει τη δαπάνη σε 3,6 χρόνια, έχοντας καθαρό όφελος για 16,4 χρόνια.
Μία πιο μεγάλη και ενεργοβόρα επιχείρηση -για παράδειγμα μία αποθήκη logistics στη μέση τάση που θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό 650 kWp- θα κάνει απόσβεση της επένδυσης σε 4,5 χρόνια.