Τζόγος και φορολογία: Τι οδηγεί τους πολίτες στους... παράνομους παρόχους

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζόγος και φορολογία: Τι οδηγεί τους πολίτες στους... παράνομους παρόχους
Η φορολογία στα τυχερά παίγνια και η σύνδεσή της με τον παράνομο τζόγο αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη.

Η φορολογία στα τυχερά παίγνια και η σύνδεσή της με τον παράνομο τζόγο αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ΕΕΕΠ, φέρνει στο φως ενδιαφέροντα δεδομένα για τη συμπεριφορά των παικτών σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβενία.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι σημαντικό ποσοστό παικτών στις Βαλκανικές χώρες (πάνω από 50%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (43%) επιλέγει παράνομους παρόχους διαδικτυακών παιγνίων. Ο βασικός λόγος είναι η υψηλή φορολογία, που αυξάνει το κόστος συμμετοχής στους νόμιμους παρόχους.

Παράλληλα περίπου 1 στους 4 πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και περίπου 1 στους 3 πολίτες των υπολοίπων χωρών εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιλέξουν μη αδειοδοτημένους παρόχους σε περίπτωση αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

«Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια, παρατηρούμε ότι όσο αυξάνεται η ηλικία του συμμετέχοντα τόσο μειώνεται η πιθανότητα επιλογής ενός μη αδειοδοτημένου παρόχου. Παράλληλα οι γυναίκες φαίνεται να μην επιλέγουν μη αδειοδοτημένους παρόχους με την ίδια ευκολία, όπως οι άντρες. Τέλος, η αναγνώριση των κινδύνων απώλειας χρημάτων και η απουσίας όρων και κανόνων συμμετοχής στα παίγνια φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά στη συμμετοχή σε παράνομα δίκτυα» αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Ντζανάτος.

Ως προς τους κινδύνους, υψηλότερη αρνητική επίδραση φαίνεται να έχουν η έκθεση σε επικίνδυνες καταστάσεις και η απουσίας προστασίας των παικτών. Ειδικά στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, το ύψος του εισοδήματος επιδρά θετικά στην πιθανότητα συμμετοχής σε μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων.

Αναφορικά με την άποψη των συμμετεχόντων ως προς τον ρόλο της Κυβέρνησης, σε όλες τις παραπάνω χώρες, με εξαίρεση τη Σλοβενία, επικρατεί η άποψη ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να αυστηροποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των διαδικτυακών παιγνίων. Ομοίως, προκύπτει πλήρης σύμπνοια και αναφορικά με τους περιορισμούς που προτείνονται προς τις Κυβερνήσεις, με κύριες προτιμήσεις την επιβολή περιορισμών στις ευπαθείς ομάδες (νέους, άτομα εξαρτημένα στον τζόγο κλπ.) και την επιβολή ορίων στα ποσά που χάνουν οι παίκτες.

«Όσον αφορά την αντίληψη τους σχετικά με τη φορολογία των τυχερών παιγνίων, παρατηρούμε ότι ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το φορολογικό σύστημα χαρακτηρίζεται ως δίκαιο, στις υπόλοιπες χώρες η φορολόγηση των τυχερών παιγνίων θεωρείται ως πολύ υψηλή»αναφφέρει ο κ. Ντζανάτος.

Η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να αιτιολογήσει και το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των ερωτώμενων αυτών των χωρών σε παράνομα τυχερά παίγνια. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτώμενων σε Κροατία, Ρουμανία και Σλοβενία είναι εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς τη αξιοποίηση των φορολογικών εσόδων για κοινωνικούς σκοπούς, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ερωτώμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο που θεωρούν ότι η Κυβέρνησή τους αξιοποιεί, έστω και μερικώς τα φορολογικά έσοδα για κοινωνικούς σκοπούς.

Τέλος, όσον αφορά το δικαιότερο φορολογικό σύστημα των τυχερών παιγνίων, οι Βρετανοί θεωρούν ως δικαιότερη την επιβολή μόνο φόρου ως ποσοστό επί των Ακαθάριστων Εσόδων (Gross Gaming Revenue Tax). Αντιθέτως οι πολίτες σε Κροατία και Ρουμανία προκρίνουν την επιβολή ενός συνδυαστικού συστήματος φορολόγησης, δηλαδή και ποσοστό επί των Ακαθάριστων Εσόδων (GGR Tax) και ποσοστό επί των κερδών των παικτών, δηλαδή ότι ισχύει και στην Ελλάδα, ενώ οι Σλοβένοι προκρίνουν ως πρώτη επιλογή την επιβολή φόρου επί των κερδών των παικτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider