Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών τίθεται εν αμφιβόλω σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ η μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην δράση τους θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητά τους να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ενώ η de jure (εκ του νόμου- εκ του δικαίου) ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών δεν ήταν ποτέ πιο διαδεδομένη από ό,τι είναι σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η de facto ανεξαρτησία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση σε πολλά μέρη του κόσμου», υπογράμμισε σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η πολιτική παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «φαύλο κύκλο» που θα υπονομεύσει την ανεξαρτησίας κάθε κεντρικής τράπεζας. «Η πολιτική επιρροή στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών μπορεί επίσης να συμβάλει ουσιαστικά στη μακροοικονομική αστάθεια», πρόσθεσε
Σύμφωνα με την ίδια, η επίμονη πολιτική πίεση σε μια κεντρική τράπεζα αυξάνει τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ ανεβάζει τόσο τις αποδόσεις των ομολόγων όσο και τα ασφάλιστρα κινδύνου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αυτό το είδος αστάθειας θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, εγείροντας ανησυχίες ότι οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις εντολές τους, επεσήμανε.
«Μια τέτοια αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε στη συνέχεια να υπονομεύσει την κοινωνική συναίνεση και να ενισχύσει περαιτέρω την αστάθεια στην οικονομία» κατέληξε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).