Στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για σαρωτικές αλλαγές στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων συμπεριλαμβανομένων και των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027) αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αυξάνει τις πιέσεις για ταχύτερη αξιοποίησή τους από την Ελλάδα.
Καθόλου τυχαία εξάλλου δεν θεωρείται και η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο στο 3rd Delphi Brussels Forum πως η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την γρήγορη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την πολιτική συνοχής (ΕΣΠΑ).
«Σίγουρα αποτελεί πρόκληση να απορροφηθούν επενδύσεις που αντιστοιχούν στο 17% το ΑΕΠ σε ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά η Ελλάδα κάνει πρόοδο και σε αυτό τον τομέα. Ένα πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες είναι ότι έχει ήδη τη χρηματοδότηση… Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να απορροφήσει αυτά τα χρήματα», σημείωσε o κ. Κοστέλο.
Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα μας στις επενδύσεις τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς όμως να «απογειώνεται», καθώς αναπτύσσεται με 2% έως 3%, ενώ ρεαλιστικά μπορεί να αναπτυχθεί με 3%, 4%, 5% ή 6% με δεδομένη την κάλυψη του χαμένου εδάφους λόγω των απωλειών της οικονομικής κρίσης.
Σαρωτικές αλλαγές
Όλα αυτά ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει με αφορμή την «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν μια συνολική συζήτηση για την ανακατεύθυνση των κοινοτικών κονδυλίων.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Politico σημειώνει πως οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνονται στην αποδέσμευση κονδυλίων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο που λήγει το 2027 και την ανακατεύθυνση πόρων σε τομείς που αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη στιγμή έχει δεσμευθεί μόλις το 30,6% των πόρων των ταμείων συνοχής κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι 46,1%, ενώ οι δαπάνες κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.
Αυτό βέβαια δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς παραδοσιακά οι απορροφήσεις αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της κάθε προγραμματικής περιόδου, ενώ αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ απασχολούνται κυρίως με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όμως αυξάνονται οι πιέσεις για ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του αρμόδιου Επιτρόπου Ραφαέλε Φίτο σε ομιλία του στην Πολωνία που ανέφερε πως θα πρέπει να επιταχύνουμε την εφαρμογή των προγραμμάτων και πως η προγραμματισμένη αναθεώρηση των προγραμμάτων που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία».
Όπως σημειώνει το Politico, η ευελιξία αυτή θα έρθει με δεσμεύσεις. Η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μελη της ΕΕ να μεταφέρουν πόρους από στους στρατηγικούς τομείς που έχει ξεχωρίσει η Κομισιόν. Στην πράξη η αλλαγή της χρήσης των πόρων θα μπορούσε να επιτρέψει την ανακατανομή των κονδυλίων συνοχής προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το δημοσίευμα.