Ξεκινά το πρόγραμμα «Απόλλων» – Φθηνό «πράσινο» ρεύμα για τους κοινωνικά ευάλωτους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεκινά το πρόγραμμα «Απόλλων» – Φθηνό «πράσινο» ρεύμα για τους κοινωνικά ευάλωτους
Την επόμενη εβδομάδα η Υπουργική Απόφαση που θα «ξεκλειδώσει» την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ, τα οποία θα εξασφαλίσουν σταθερή τιμή ρεύματος 3-3,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα στους δικαιούχους του ΚΟΤ Α, για τα επόμενα 20 έτη.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη του «Απόλλων», με την «ενεργοποίηση» της πρώτης φάσης του προγράμματος, για την αξιοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ώστε να μειωθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος των κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών. Όπως είναι γνωστό, στο επίκεντρο της πρώτης φάσης βρίσκονται οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α (Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου).

Η «ενεργοποίηση» θα γίνει με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, η Υπουργική Απόφαση θα βάλει στις ράγες την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 400 MW, που θα προσθέσουν επίσης μπαταρίες.

Όπως ήδη έχει γράψει το Insider, όταν αυτό το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα τεθεί σε λειτουργία, μέσω του προγράμματος οι περίπου 130.000 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α θα χρεώνονται πλέον με σταθερή τιμή, ύψους μόλις 3 – 3,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για το ρεύμα που καταναλώνουν.

Η τιμή αυτή θα ισχύσει για τουλάχιστον 20 χρόνια. Επομένως, το «Απόλλων» θα «θωρακίσει» τους καταναλωτές μακροχρόνια από εκτινάξεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να συμβούν τις δύο επόμενες 10ετίες.

Και μεταβατικό «μπλε» τιμολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στους δικαιούχους του ΚΟΤ Α παρέχεται έκπτωση 7,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, στο οικιακό τιμολόγιο που έχουν επιλέξει. Επομένως, καταβάλλουν τελική τιμή 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα μόνο στις περιπτώσεις που η «γενική» χρέωση αυτού του τιμολογίου κινείται στα 10,5 λεπτά.

Μάλιστα, όπως έχει αναδείξει το Insider, στόχος του ΥΠΕΝ είναι για τους δικαιούχους ΚΟΤ Α να υπάρξει ένα σταθερό τιμολόγιο ρεύματος, στο οποίο αυτοί θα μεταφερθούν μεταβατικά, μέχρι την έναρξη λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ. Από εκείνη τη στιγμή, για να «κλειδώσει» η τιμολόγηση στα επίπεδα των 3 – 3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, θα αξιοποιηθεί το μοντέλο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net–billing), ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους να καλύπτεται από την παραγωγή του «πράσινου» χαρτοφυλακίου.

Ο συμψηφισμός θα γίνεται μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών που έχει ιδρύσει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους δικαιούχους του ΚΟΤ Α δεν χρειάζεται καμία ενέργεια για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμψηφίζουν καταναλώσεις κοινωνικά ευάλωτων, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι μέλη τους.

«Στο παιχνίδι» και αιολικά

Για να προσθέσουν οι παραγωγοί ΑΠΕ μπαταρίες στα έργα τους, προβλέπεται η παροχή επιδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εμπλοκή κεφαλαίων από το «Ελλάδα 2.0» σημαίνει όμως ότι οι μονάδες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας – η οποία αυτή τη στιγμή είναι το καλοκαίρι του 2026. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που θα ενταχθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος θα προκύψει από διαγωνισμούς, οι όροι διεξαγωγής των οποίων θα περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, δηλαδή ένα σταθερό ποσό ανά Μεγαβάτ μονάδας αποθήκευσης. Για τα έργα που θα «κατεβάσουν» οι παραγωγοί στις δημοπρασίες, θα υποβάλουν προσφορές για την εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγωγής των σταθμών, με τους επενδυτές να συνυπολογίζουν την επιδότηση της μπαταρίας στις «ασκήσεις» τους για το ποσό που διεκδικούν ως εγγυημένο έσοδο. Οι δημοπρασίες θα είναι μειοδοτικές, επομένως θα προκριθούν τα έργα για τα οποία διεκδικείται η μικρότερη «ταρίφα», υπογράφοντας στη συνέχεια σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στους διαγωνισμούς θα προβλέπεται ποσόστωση για τη συμμετοχή και των δύο τεχνολογιών ΑΠΕ. Επομένως, θα καθορίζεται ότι τουλάχιστον το 30% του χαρτοφυλακίου που θα προκριθεί θα πρέπει να αποτελείται από αιολικά – ρήτρα που, βέβαια, θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που υπάρξουν επαρκείς συμμετοχές αιολικών έργων. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι, με δεδομένο το «σφιχτό» χρόνο υλοποίησης των έργων, το πιο πιθανό είναι η 1η φάση του «Απόλλων» να μονοπωληθεί από φωτοβολταϊκά.

Άλλα στελέχη της αγοράς, ωστόσο, σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη κατασκευής – και επομένως μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα. Επομένως, υπάρχει μία επαρκής δεξαμενή μονάδων, ώστε το χαρτοφυλάκιο της 1ης φάσης του «Απόλλων» να απαρτίζεται κατά 30% από αιολικά.

Η 2η φάση του «Απόλλων»

Μετά τη δρομολόγηση της 1ης φάσης του προγράμματος, θα «πάρει σειρά» η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια περίπου το 50% των καταναλώσεων τους.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν για αυτό τον σκοπό οι 9.455 παροχές κατανάλωσης των ΔΕΥΑ και οι 3.570 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Επίσης, θα καλυφθεί μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα κτίριά τους, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους και των 332 Δήμων της χώρας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για τη 2η φάση του Απόλλων θα ακολουθηθεί μία διαφορετική «συνταγή» για την αξιοποίηση ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ, καθώς για παράδειγμα δεν θα αξιοποιηθεί το net-billing. Πιο συγκεκριμένα, οι (μειοδοτικοί) διαγωνισμοί θα γίνουν ανά Περιφέρεια, στην οποία θα συμμετέχουν προμηθευτές. Οι εταιρείες προμήθειας θα έχουν συνάψει «πράσινα» PPAs με παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να έχουν εξασφαλίσει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια, με την οποία θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του πελατολογίου που θα αναλάβουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα γίνει με το ελβετικό - Ανησυχία για τον τουρισμό - «Πράσινο φως» για τα logistics

Ενεργειακή αναβάθμιση: Πώς θα επιδοτηθούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Ωριμάζει το οδικό έργο των 200 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα – Ισχυροί διεκδικητές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider