Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, νηπιαγωγείων και δημοτικών παιδικών σταθμών μέσω των δύο προγραμμάτων, «Αθηνά» και «Φοίβος» τα οποία χρηματοδοτούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με 37,2 εκατ. ευρώ και 12,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι δύο δράσεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη δέσμη προγραμμάτων επιδότησης παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (προγράμματα «Εξοικονομώ» κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Στόχοι του προγράμματος είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων τοπικού χαρακτήρα και σημαντικού αντίκτυπου στην ενεργειακή απόδοση στον δημόσιο τομέα, παράλληλα με την επίτευξη, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο, καθώς και η διασφάλιση ότι δεν βλάπτονται σημαντικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι, υιοθετώντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του προγράμματος.
Όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα στοχεύουν σε κτίρια που χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο και για τα σχολεία ήταν πιο δύσκολα να διαμορφωθεί κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα καθώς χρησιμοποιούνται 6-8 μήνες κάθε χρόνο, τελικά, το υπουργείο έκανε την υπέρβαση και κατάφερε να εντάξει και τις δύο δράσεις για τα σχολεία.
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή την πρωτοβουλία επιδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία επεσήμανε ότι πρόκειται για μια καινοτομία καθώς στο παρελθόν τα χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια διατίθεντο αποσπασματικά ενώ τώρα υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία. Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα υπάρχουν 12.710 σχολεία εκ των οποίων περίπου τα 5.000 είναι νηπιαγωγεία και όλα υπάγονται στους 332 δήμους, κάτι που σημαίνει ότι από τη μια πλευρά, απαιτούνται πολλά χρήματα για την ενεργειακή αναβάθμισή τους και από την άλλη, οι δήμοι χρειάζονται στήριξη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο διεξάγει ελέγχους σε όλες τις υποδομές και εκτίμησε ότι σύντομα στα σχολεία θα γίνουν πολλές αλλαγές.
Πρόγραμμα «Φοίβος»: Δικαιούχοι, ύψος επιδότησης και υποβολή της αίτησης
Δικαιούχοι του Προγράμματος «Φοίβος» είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη την ελληνική Επικράτεια που στεγάζονται σε ιδιόκτητα (ή χρήσης) δημοτικά κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και δεν έχουν έκτοτε αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσω της υλοποίησης ριζικής ανακαίνισης. Ως ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε υποβαλλόμενης αίτησης ένταξης έχουν οριστεί τα 75.000 ευρώ για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης όπως είναι η εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης σε αδιαφανή στοιχεία του κελύφους, η αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφωμάτων) του κελύφους και η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης (ή και ψύξης) χώρων.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετέχουν υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Μετά την αυθεντικοποίησή του, ο αιτών αρχικά συμπληρώνει σε ηλεκτρονικές φόρμες διάφορα βασικά στοιχεία, επιλέγει τη βαθμίδα σχολείου για την οποία υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης και ταυτόχρονα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε ξεχωριστή καρτέλα συμπληρώνει τα στοιχεία του κτιρίου και το κόστος παρέμβασης και ως τελευταίο βήμα, αποδέχεται ηλεκτρονικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και υποβάλει την αίτηση.
Πρόγραμμα «Αθηνά»: Πρόγραμμα «Φοίβος»: Δικαιούχοι, ύψος επιδότησης και υποβολή της αίτησης
Το πρόγραμμα «Αθηνά» προσφέρει επιχορήγηση για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων που φιλοξενούν νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ως ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε υποβαλλόμενης αίτησης ένταξης ορίζονται τα 80.000 για τα νηπιαγωγεία και τα 300.000 ευρώ για τα δημοτικά. Όπως προβλέπεται και για το πρόγραμμα «Φοίβος» επιδοτούνται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης όπως είναι η εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης σε αδιαφανή στοιχεία του κελύφους, η αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφωμάτων) του κελύφους και η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης (ή και ψύξης) χώρων.
Για την υποβολή της αίτησης (μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος) απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Μετά την αυθεντικοποίησή του, ο αιτών αρχικά συμπληρώνει σε ηλεκτρονικές φόρμες διάφορα βασικά στοιχεία, επιλέγει τη βαθμίδα σχολείου για την οποία υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης και ταυτόχρονα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε ξεχωριστή καρτέλα συμπληρώνει τα στοιχεία του κτιρίου και το κόστος παρέμβασης και ως τελευταίο βήμα, αποδέχεται ηλεκτρονικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και υποβάλει την αίτηση.