Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της για το 2025 προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δίνοντας συνέχεια στην νομισματική χαλάρωση που ξεκίνησε από πέρυσι, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την υποτονική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, σε μία κίνηση που αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές, μετά και τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας, με την πλειοψηφία επτά μελών από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής να ψηφίζει υπέρ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η βρετανική οικονομία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο του 2024, ενώ ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Δεκέμβριο, με την αύξηση των τιμών του «πυρήνα» να χαμηλώνει ακόμη περισσότερη ταχύτητα.
Η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Βρετανίας, τρέφει τις επενδυτικές προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα κατευθυνθούν προς νέα μείωση επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2025. Yπενθυμίζεται πως ο στόχος της ΒοΕ για τον πληθωρισμό είναι 2%.
Τα επόμενα βήματα - Καταλύτης οι δασμοί Τραμπ
Τα μέλη της BOE καλούνται να εξισορροπήσουν την ανάγκη για τόνωση της ανάπτυξης απέναντι στον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, που δημιουργεί ένας εκκολαπτόμενος εμπορικός πόλεμος μετά τις απειλές για δασμούς από τον Τραμπ.
«Το κρίσιμο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι εάν θα δώσουν σήμα ότι μια άλλη περικοπή θα μπορούσε να έρθει τον Μάρτιο ή άμα θα παραμείνουν στην πορεία που είχαν ορίσει πέρυσι - με μία μείωση ανά τρίμηνο», εξήγησε ο Κέιλουμ Πίκερινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Peel Hunt.
Ο Άντριου Γουίσχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Berenberg, σημείωσε ότι η BoE ίσως αντιληφθεί χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική πιο γρήγορα, καθώς η στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας και η μείωση της απασχόλησης συνηγορούν υπέρ πιο επείγουσας δράσης.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΒοΕ θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιο σταδιακή προσέγγιση στα εισερχόμενα δεδομένα και τους εν δυνάμει πληθωριστικούς κινδύνους από τους πιθανούς δασμούς Tραμπ, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική εικόνα της βρετανικής οικονομίας.