Μακρόν: Παγκόσμιος κόμβος ΑΙ η Γαλλία - Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μακρόν: Παγκόσμιος κόμβος ΑΙ η Γαλλία - Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ
Εμανουέλ Μακρόν / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ο Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι η Γηραιά Ήπειρος μένει πίσω έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας στον τομέα της AI.

Ως παγκόσμιος κόμβος τεχνητής νοημοσύνης, με επενδύσεις ύψους 109 δισ. ευρώ επιδιώκει να εδραιωθεί η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να αποκαλύπτει το φιλόδοξο σχέδιο στη σύνοδο AI στο Παρίσι, ώστε να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες και κρατικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σημαντικό μέρος των επενδύσεων προέρχεται από τα ΗΑΕ που δεσμεύτηκαν για επενδύσεις 50 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τη γαλλική στρατηγική στον τομέα της AI ενώ εταιρείες όπως η Amazon, η Brookfield και η Apollo ενισχύουν την τεχνολογική ανάπτυξη στη χώρα.

Ειδικότερα, σχεδόν το μισό από το συνολικό ποσό των 109 δισ. ευρώ προέρχεται από το Άμπου Ντάμπου, που αρχικά είχαν σχεδιάσει να επενδύσουν 30 - 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Brookfield θα δαπανήσει 20 δισ. ευρώ για ανάπτυξη κέντρων δεδομένων και AI υποδομών στη Γαλλία την επόμενη πενταετία, ενώ η Apollo θα προσθέσει 5 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ενεργειακής συνδεσιμότητας.

Άλλα 5 δισ. ευρώ θα δοθούν από την αμερικανική Digital Realty για την κατασκευή κέντρων δεδομένων, ενώ με 10 δισ. ευρώ η βρετανική Fluidstack θα στοχεύσει στην κατασκευή υπερυπολογιστή. Τέλος, 6 δισ. ευρώ θα πέσουν από την Amazon για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων και την ανάπτυξη υποδομών cloud.

Ο Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι η Γηραιά Ήπειρος μένει πίσω έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας στον τομέα της AI. Με την τελευταία ανακοίνωση, ο Μακρόν επιχειρεί να υπογραμμίσει τον ρόλο της Γαλλίας στο παγκόσμιο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ίδιος συνέκρινε το μέγεθος των επενδύσεων AI στη Γαλλία με το «Stargate» του Ντόναλντ Τραμπ – μια κοινοπραξία μεταξύ OpenAI, SoftBank και Oracle, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει 500 δισ. δολ. στην AI υποδομή μέσα στην επόμενη τετραετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Merck: «Στο τραπέζι» η εξαγορά της αμερικανικής Springworks Therapeutics

Συναντήσεις Μητσοτάκη με CEOs και στελέχη τεχνολογικών κολοσσών

Μητσοτάκης: Με την ΑΙ θα κάνουμε «επανάσταση παραγωγικότητας» στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider