Η επί της αρχής προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2028-34) αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας μετά το αυριανό Κολλέγιο των Επιτρόπων. Η αναλυτική πρόταση της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.
Σύμφωνα με όσα το Insider είναι σε θέση να γνωρίζει, η Κομισιόν θα περιγράψει ένα πλαίσιο το οποίο θα αναζητά τρόπους ώστε να προχωρήσει σε έναν περισσότερο εστιασμένο προϋπολογισμό, περισσότερο ευέλικτο, με απλούστερες διαδικασίες, βασιζόμενο στις προτεραιότητές της (ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση κοινών αμυντικών δαπανών, αντιμετώπιση των εντεινόμενων προκλήσεων κλιματικής αλλαγής κλπ).
Οι πυλώνες του προϋπολογισμού
Όπως έχουμε από καιρό επισημάνει, ο νέος προϋπολογισμός θα έχει στον πυρήνα του ένα εθνικό σχέδιο για κάθε χώρα με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, και με επίκεντρο τις κοινές προτεραιότητες της Ένωσης. Στο σχέδιο αυτό θα εντάσσονται και οι πολιτικές συνοχής με ενεργό ρόλο και των τοπικών αρχών κάθε κράτους – μέλους.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας θα αποτελέσει τη βάση χρηματοδότησης για στρατηγικούς τομείς και τεχνολογίες κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της καινοτομίας. Παράλληλα θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Ο προϋπολογισμός θα επικεντρωθεί στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους εταίρους της σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και η αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής αναμένεται να αποτελέσουν χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι αρχές κράτους δικαίου και η διασφάλισή τους θα παραμείνουν στο επίκεντρο των κριτηρίων χρηματοδότησης
Τέλος, η ενίσχυση εσόδων, σύμφωνα με την πρόταση, αναμένεται να προχωρήσεις κυρίως μέσω της εκμετάλλευσης νέων ιδίων πόρων.
Η αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο σχεδιασμός του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ περνά μέσα από τη διατήρηση της αξιοπιστίας της. Με βάση τη δέσμευσή της για πλήρη αποπληρωμή του κοινού δανεισμού για τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2058, θα απαιτηθούν νέοι πόροι.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα κληθούν να διαμορφώσουν το οριστικό πλαίσιο για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (Emission Trading System) και του CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Το ίδιο ισχύει για έναν ίδιο πόρο που συνδέεται με τα υψηλά εταιρικά κέρδη και επίσης έσοδα που αναμένεται να βασιστούν στη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου όπως προτείνεται από τον ΟΟΣΑ.
Στην αναμενόμενη σημερινή της επικοινωνία προς τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα, η Επιτροπή δεν αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στο ύψος του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού. Στις Βρυξέλλες -παραδοσιακά αναμενόμενο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων- οι «φειδωλοί» δε φαίνονται διατεθειμένοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει επισήμως τον ερχόμενο Ιούλιο με την κατάθεση της σχετικής πρότασης της Επιτροπής και η οριστική συμφωνία αναμένεται στο τέλος του 2027. Επί ελληνικής προεδρίας στην Ένωση…