Kάλεσμα για συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για το εμπόριο, απηύθυνε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς.
«Οι διαπραγματεύσεις πάντα βοηθούν στην εξεύρεση λιγότερο επώδυνων λύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και πρέπει να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ για να μειώσει τον πόνο των δασμών» πρόσθεσε.
«Οι δασμοί χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Εάν υπάρξει κάποια συνεννόηση, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να κλιμακώσουμε. Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας εταίρος, επομένως η συνεργασία μας πρέπει να διατηρηθεί» υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ υπέγραψε επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, κλιμακώνοντας τις προσπάθειές του να προστατεύσει τις βαρυσήμαντες αμερικανικές βιομηχανίες με εισφορές που πλήττουν ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.
Επανέλαβε επίσης την απειλή του να επιβάλει αμοιβαίους και ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες που έχουν εισφορές στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τις επόμενες δύο ημέρες.