Πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε έως 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκ των οποίων έως 1.100 στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, θα δώσει το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, γεγονός που επιτρέπει σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας -οπουδήποτε και αν βρίσκεται- να προχωρήσει σε αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Όπως είπε χθες η CEO της ΕΑΤ, Ισμήνη Παπακυρίλλου, σε εκδήλωση που φιλοξένησε η ΤτΕ για τις μικροχρηματοδοτήσεις και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων με τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρές, χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δώσει χρηματοδοτική διέξοδο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με πόρους που ανέρχονται σε περίπου 83 εκατ. ευρώ, τα 60 δημόσιοι πόροι που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό
Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, ως ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Μέχρι σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ και λειτουργούν τρία ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων: το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, η Microsmart και η AFI Microfinance.
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χορηγεί δάνεια 3.000 – 25.000 ευρώ. Θα καταβάλλει για κάθε δάνειο το 60% (για τη Γενική Επιχειρηματικότητα) ή το 75% (για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα) του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα χορηγείται μέσω του Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων, με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η διάρκεια δανείου είναι από 12 έως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μηνών.
Τονίζοντας τη σημασία των μικροχρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την στόχευση της κυβέρνησης στη διεύρυνση των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων (άλλωστε, η κυβέρνηση και ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, νυν πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, νομοθέτησαν το 2020 τις μικροπιστώσεις στην Ελλάδα), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης εξήρε τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως είπε, την τελευταία πενταετία, η ΕΑΤ έχει δώσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις 50.000 νέα δάνεια, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21.000 δάνεια ήταν νέοι μοναδικοί ΑΦΜ χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Από τα δάνεια που έδωσε η ΕΑΤ, το 75% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ.
Στον χαιρετισμό του, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε τη συμβολή της μικροχρηματοδότησης στην προώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, μη τουριστικές, ή αγροτικές περιοχές. Πρόσθεσε ότι η μικροχρηματοδότηση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει επίσης την παροχή εγγυήσεων, τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη.
Στη σημασία της μικροχρηματοδότησης για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα
κενό 7,5 εκατομμυρίων επιχειρηματιών ή, με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια επιπλέον επιχειρηματίες εάν απουσίαζαν τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Περίπου τα 3/4 αυτών των εν δυνάμει επιχειρηματιών είναι γυναίκες.
Σημειώνεται ότι για την ένταξη στο Ταμείο Μικροπιστώσεων η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:
- Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
- Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/,όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.
- Στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγηση της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης σε τρία βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB, μέσω του δικτυακού τόπου https://esgtracker.hdb.gr/. Η συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου είναι απαραίτητη προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.