Προ των πυλών βρίσκεται η «ενεργοποίηση» των δυναμικών τιμολογίων, καθώς τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα θεσπίσει τη δυναμική τιμολόγηση. Έτσι, είναι θέμα εβδομάδων να προστεθούν τα πορτοκαλί προϊόντα, στα τιμολόγια των υπόλοιπων «χρωμάτων» που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Στόχος της δυναμικής τιμολόγησης είναι να δοθεί κίνητρο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστους, «μεταφέροντας» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους στις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Χάρις στην υψηλή διείσδυση των φωτοβολταϊκών, αυτές οι ώρες είναι κυρίως το μεσημέρι.
Υπενθυμίζεται ότι δυναμικά τιμολόγια θα μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με παροχές πάνω από 25 kVA). Για τις μικρότερες εταιρείες και τα νοικοκυριά, η εφαρμογή τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Με βάση όσα έχει δηλώσει η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι καταναλωτές του πρώτου «κύματος» είναι 155.000 περίπου, αντιπροσωπεύοντας το πάνω από το 45% της κατανάλωσης. Μέχρι το τέλος του 2025, το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στο 60% της κατανάλωσης.
Ειδοποίηση μέσω μηνύματος
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΥΠΕΝ πρόκειται να ακολουθήσει για τη δυναμική τιμολόγηση την «αρχιτεκτονική» που έχει εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ). Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ημέρα θα εκδίδονται 24 τελικές τιμές προμήθειας (μία για κάθε ώρα) που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας.
Οι τελικές τιμές προμήθειας θα είναι «κλειδωμένες», δηλαδή γνωστές εκ των προτέρων στον καταναλωτή (ex-ante). Μάλιστα, μέχρι τις 20.00 της προηγούμενης ημέρας, οι πάροχοι θα πρέπει να ειδοποιούν τους πελάτες τους για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παροτρύνοντάς τους να αποφύγουν την κατανάλωση. Σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά πάνω από τα 200 ευρώ/Μεγαβατώρα, οι πάροχοι οφείλουν να ειδοποιούν τους πελάτες τους μέσω SMS ή και Viber.
Ηλεκτρισμός: Σπάει το φράγμα των 200 ευρώ ανά MWh η χονδρική – Με άνοδο 8% «τρέχει» ο Φεβρουάριος
Δυναμικά τιμολόγια θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά οι προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών. Ο σχετικός πίνακας θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες εταιρείες είναι οι ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και ZeniΘ.
Η δομή των τιμολογίων
Τα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να περιλαμβάνουν πάγιο, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής έκπτωσης. Η ωριαία τελική τιμή προμήθειας θα έχει δύο σκέλη, ξεκινώντας από τη βασική τιμή – που θα είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και στην οποία θα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί έκπτωση.
Το δεύτερο σκέλος θα είναι η δυναμική τιμή, η οποία θα είναι και αυτή που θα μεταβάλλεται σε ωριαία βάση. Η δυναμική τιμή θα προκύπτει με βάση έναν συντελεστή Β (ο οποίος θα ορίζεται από τον προμηθευτή) με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται η ωριαία χονδρεμπορική τιμή.
Σύμφωνα με την εισήγηση, όλοι οι τιμολογιακοί όροι δεν θα μπορούν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της σύμβασης, η οποία όπως σε όλα τα τιμολόγια θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες. Επίσης, για την προστασία από ακραίες τιμές η πρόταση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει τη δυνατότητα ορισμού ανώτατης τελικής τιμής προμήθειας με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.