Ενέργεια: Δραστικές αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ – Λιγότεροι «παίκτες» για μεγαλύτερα έργα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Δραστικές αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ – Λιγότεροι «παίκτες» για μεγαλύτερα έργα
Τάσεις συγκέντρωσης στις «πράσινες» επενδύσεις, ζωηρό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, μικρότερο ωστόσο από ό,τι πριν από 3-4 χρόνια. Καμία ανησυχία για «κόκκινα» δάνεια στον κλάδο.

Τους τελευταίους 12 με 18 μήνες έχουν υπάρξει δραστικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕ, βασικό χαρακτηριστικό είναι η συγκέντρωση στον κλάδο, με την επικέντρωση πλέον σε μεγαλύτερα «πράσινα» έργα.

Όπως επισήμανε οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά είναι λιγότεροι από ό,τι πριν από 3 με 4 χρόνια, με τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους να έχουν συγκεντρώσει μία σημαντική μερίδα των αδειών ώριμων έργων.

Στη συγκέντρωση έχει επίσης συμβάλει και η εξαγορά εν λειτουργία μονάδων, οι οποίες έχουν 20ετές εγγυημένο έσοδο και αρκετές από τις οποίες ανήκων σε ξένους επενδυτές. Όπως επισήμανε, το IRR αυτών των έργων πλέον κινείται στο 4-5%, από 10% προηγουμένως. Υπογράμμισε πως εξακολουθεί να καταγράφεται ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για «είσοδο» στη χώρα μας, όχι όμως στον βαθμό που υπήρχε πριν από μία 4ετία.

Καμία ανησυχία για κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο έχει ως συνέπεια να έχουν αναπροσαρμοστεί και οι όροι των δανειακών συμβάσεων. Βασική παράμετρος αυτού του νέου τοπίου είναι το γεγονός ότι έχουν πλέον αποσυρθεί οι ταρίφες (τα κρατικά εγγυημένα έσοδα), με τις υποψήφιες νέες επενδύσεις να «κλειδώνουν» έσοδα κατά κύριο λόγο συνάπτοντας διμερείς συμβάσεις μικρότερης διάρκειας. «Ως συνέπεια, υπάρχει πλέον και ρίσκο αγοράς, το οποίο αποτυπώνεται στους όρους δανεισμού», πρόσθεσε.

Επίσης, καινούρια παράμετρος είναι και οι περικοπές ΑΠΕ, οι οποίες έχουν ως συνέπεια ένα έργο να μην διαθέτει στην αγορά το σύνολο της παραγωγής του. «Το γεγονός αυτό, που δεν υπήρχε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, λαμβάνεται υπόψη στα stress test που τρέχουμε για τις νέες χρηματοδοτήσεις», ανέφερε.

Πάντως, όπως πρόσθεσε, το νέο περιβάλλον των περικοπών δεν πρόκειται να οδηγήσει στη μείωση των εσόδων σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός τους. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για κόκκινα δάνεια στις ΑΠΕ», τόνισε.

Δεν θα βάλει «φρένο» ο δανεισμός

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι ζητούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους, προσφέροντας πρόσθετες εγγυήσεις. Επίσης, πλεονέκτημα έχουν όσοι παραγωγοί διαθέτουν εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ με ταρίφες, ειδικά μάλιστα εάν έχουν αποπληρωθεί τα δάνεια για τα συγκεκριμένα έργα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, ο τραπεζικός δανεισμός δεν πρόκειται να «φρενάρει» την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, και επομένως να αποτελέσει αιτία να μην υλοποιηθούν οι στόχοι για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών που προβλέπεται για το τέλος της 10ετίας.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι καθώς η Ελλάδα σχεδιάζει να αποτελέσει σημαντικό επενδυτικό προορισμό για την εγκατάσταση data centers, η ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Για την κάλυψή της είναι μονόδρομος οι ΑΠΕ. «Θα υπάρχει ζήτηση για επενδύσεις, αλλά αυτές θα γίνουν από μεγάλους "παίκτες"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Καραμούζης: 6 δισ. ευρώ από την ΕΤΕ στην Ενέργεια – Πρώτες συμβάσεις για «κλειδωμένη» τιμή ρεύματος

Η αισιόδοξη Wood – Τα πονταρίσματα στην Εβροφάρμα – Το μυστήριο με τη Sarantis

Υποδομές: 8+4 μεγάλα έργα που θα αναμορφώσουν – συμπληρώσουν τον οδικό «χάρτη» της χώρας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider