Β. Καραμούζης: 6 δισ. ευρώ από την ΕΤΕ στην Ενέργεια – Πρώτες συμβάσεις για «κλειδωμένη» τιμή ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Β. Καραμούζης: 6 δισ. ευρώ από την ΕΤΕ στην Ενέργεια – Πρώτες συμβάσεις για «κλειδωμένη» τιμή ρεύματος
Συνεργασία με όλους τους μεγάλους εγχώριους Ομίλους, το «παρών» και σε έργα αερίου, χρηματοδότηση και ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με δυνητικά έως και χρηματοδοτική κάλυψη του Ελλάδα – Κύπρος. Πρωτοπόρος στις μονάδες αποθήκευσης, ισχυρό ενδιαφέρον για την αντλησιοταμίευση και offshore αιολικά, επέκταση σε πρότζεκτ ΑΠΕ στο εξωτερικό.

Τον ηγετικό ρόλο που κατέχει ήδη στον ενεργειακό κλάδο στοχεύει να διατηρήσει η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας υψηλό μερίδιο στην κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών των πρότζεκτ ΑΠΕ που πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά και πρωταγωνιστώντας στις νέες τεχνολογίες (αποθήκευση, αντλησιοταμίευση), καθώς και σε καινούρια πρότζεκτ ηλεκτρικών διασυνδέσεων τα οποία βρίσκονται στα σκαριά.

Αυτό επισήμανε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους και αντικείμενο την ενεργειακή αγορά, προσθέτοντας ότι η Εθνική Τράπεζα δεν ξεχωρίζει μόνο για τον μεγάλο όγκο χρηματοδοτήσεων ενεργειακών έργων, αλλά και για την υψηλή τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στον κλάδο. Επομένως, χάρις στο ειδικό τμήμα που έχει δημιουργήσει για την ενέργεια, έχει αναπτύξει μία στρατηγική η οποία μπορεί να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες όλων των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, με συνέπεια να έχει χρηματοδοτική παρουσία σε όλα τα κομβικά πρότζεκτ.

Τα παραπάνω δικαιολογούν γιατί η ΕΤΕ συνηθίζεται να αποκαλείται «Τράπεζα της Ενέργειας». Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση, το «αποτύπωμα» της Εθνικής στον κλάδο ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. αφορούν δάνεια και το 1,5 δισ. ευρώ εγγυητικές επιστολές. Από τον όγκο του δανεισμού, τα 3 δισ. αφορούν έργα ΑΠΕ, με την ΕΤΕ να κατέχει μερίδιο 33% και να έχει χρηματοδοτήσει μία μεγάλη γκάμα πρότζεκτ – από από ενεργειακές κοινότητες και άλλα μικρά έργα, μέχρι πολύ σύνθετα μεγάλα πάρκα όπως για παράδειγμα τα 3 έργα από τα οποία θα αγοράζει ενέργεια η Αmazon.

Συνεργασία με όλους τους μεγάλους «παίκτες»

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, άμεσος στόχος της ΕΤΕ είναι να ενισχύσει την παρουσία της και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα 500 εκατ. που προγραμματίζει για δανειοδοτήσεις το 2025, τα 100 εκατ. προορίζονται για έργα στο εξωτερικό.

Στόχος της Εθνικής είναι να παραμείνει «Τράπεζα της Ενέργειας», συνεχίζοντας να πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους για το 2030, μόνο για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ πρόκειται να επενδυθούν 15 με 20 δισ., με το κεφάλαια αυτά να προέρχονται κατά 50% από τραπεζικό δανεισμό. Σε αυτό τον όγκο νέων χρηματοδοτήσεων, η ΕΤΕ προσβλέπει να να συγκεντρώσει ένα μερίδιο στα επίπεδα του 30%.

Ισχυρή παρακαταθήκη της ΕΤΕ αποτελεί το γεγονός ότι ήδη συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους, στηρίζοντας τα επενδυτικά τους σχέδια, όπως με τη ΔΕΗ, τη Metlen, τη Motor Oil, τη Ηelleniq Εnergy, τον Όμιλο Κοπελούζου, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Ενδεικτικά, έχει προχωρήσει σε μία καινοτόμα συμφωνία – πλαίσιο τυποποιημένων όρων με τη Ηelleniq Εnergy, ύψους 766 εκατ., για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων (Project Finance) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

«Η ΕΤΕ χρηματοδοτεί ό,τι χρειάζεται η χώρα στην ενεργειακή μετάβαση», σημείωσε ο κ. Καραμούζης, υπογραμμίζοντας πως η Εθνική έχει παρουσία σε σημαντικά έργα αερίου, το οποίο είναι το «καύσιμο – γέφυρα» στην πορεία απανθρακοποίησης του μίγματος. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει για παράδειγμα χρηματοδοτήσει το FSRU Αλεξανδρούπολης καθώς και τη νέο μονάδα αέριου (CCGT) της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Σταθερή τιμή ρεύματος έως για 10ετία

Απόδειξη της υψηλής τεχνογνωσίας της Εθνικής στον κλάδο αποτελεί το καινοτόμο προϊόν Energy Baseload Swap (EBS), που ενεργοποιήθηκε εντός του 2024. Το προϊόν αυτό είναι καθαρά χρηματοοικονομικό και απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και παραγωγούς ΑΠΕ, επιτρέποντας στους μεν πρώτους να «κλειδώσουν» σταθερή τιμή ρεύματος για έως και 10 έτη και, στους μεν δεύτερους, να εξασφαλίσουν σταθερά έσοδα για την πώληση της «πράσινης» παραγωγής.

Και στις δύο περιπτώσεις ο αντισυμβαλλόμενος είναι η ΕΤΕ, με την οποία μπορούν να υπογράψουν χρηματοοικονομική σύμβαση επιχειρήσεις για να αποκτήσουν μακροχρόνια «ορατότητα» του ενεργειακού τους κόστους, αλλά και παραγωγοί ΑΠΕ ώστε να διασφαλίσουν χρηματοδότηση και να μειώσουν το ρίσκο της «πράσινης» επένδυσής τους. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, παρά το γεγονός ότι το προϊόν λανσαρίστηκε πρόσφατα, ήδη έχουν συναφθεί πέντε συμβάσεις με εμπορικούς καταναλωτές, όπως ξενοδοχεία.

Παράλληλα, υπάρχουν προχωρημένες επαφές με παραγωγούς για την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η ολοκλήρωση των συμφωνιών απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να κλειδώσουν και οι όροι χρηματοδότησης των έργων ΑΠΕ. Η παραγωγή των έργων είτε θα διατίθεται εικονικά στις επιχειρήσεις που έχουν συμβληθεί στο προϊόν, είτε θα πωλείται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο Ελλάδα – Κύπρος

Η ΕΤΕ είναι επίσης πρωταγωνιστής στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων διασυνδέσεων για μεταφοράς ενέργειας, στηρίζοντας σε αυτό το πλαίσιο το «Great Sea Interconnector», δηλαδή τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Μάλιστα, η ΕΤΕ έστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, βεβαιώνοντας ότι το έργο είναι χρηματοδοτήσιμο (bankable) και δηλώνοντας την πρόθεσή της να καλύψει έως και το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών του έργου.

«Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να είμαστε κύριοι χρηματοδότες, το έργο "βγάζει μάτια" ότι είναι βιώσιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή και της ΕΤΕπ, η οποία θα είχε σημαντική γεωπολιτική αξία. Πρόσθεσε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από πλευράς ΕΤΕ και για τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY).

Παράλληλα, η τράπεζα θέλει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και στις νέες «πράσινες» τεχνολογίες, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το ότι σύναψη την πρώτη χρηματοδοτική συμφωνία για αυτόνομη μπαταρία. Πρόκειται για μία μονάδα αποθήκευσης 50 MW της Elsewedy Electric SAE, που προκρίθηκε από τον πρώτο διαγωνισμό. Η δανειακή σύμβαση έχει ύψος 70 εκατ. ευρώ και διάρκεια 10 χρόνια περίπου.

«Όσον αφορά την αποθήκευση, σαφές προβάδισμα έχει η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, καθώς είναι πιο αποδοτική με διαφορά», τόνισε το στέλεχος της ΕΤΕ. Υπογράμμισε πως η Εθνική συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου της ΤΕΝΕΡΓ στην Αμφιλοχία, ενώ θα έβλεπε θετικά τη δανειοδότηση ενός ανάλογου πρότζεκτ.

Στο «κάδρο» της Εθνικής βρίσκονται επίσης τα υπεράκτια αιολικά, από τη στιγμή που τα έργα θα έχουν εγγυημένο έσοδο.

Στη συνάντηση έδωσαν επίσης το «παρών» η κ. Αργυρώ Μπανίλα, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Structured Finance και Investment Banking, ο κ. Χάρης Βώβος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Corporate Banking, ο κ. Παναγιώτης Λευθέρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και ο κ. Αθανάσιος Χολέβας, Επικεφαλής της Ομάδας Πωλήσεων Διεθνών Αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Δραστικές αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ – Λιγότεροι «παίκτες» για μεγαλύτερα έργα

Η αισιόδοξη Wood – Τα πονταρίσματα στην Εβροφάρμα – Το μυστήριο με τη Sarantis

Ρεύμα: Μέτρα για να μην υπάρξει μπλακάουτ το Πάσχα – Συναγερμός για τις ΑΠΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider