«Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς ο στόχος του 2% είναι ορατός και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι καθοδικοί», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φάμπιο Πανέτα.
«Η νομισματική πολιτική συνεχίζει να ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό, μια επίδραση που είναι όλο και λιγότερο απαραίτητη με τις πιέσεις στις τιμές κοντά στο στόχο σε συνδυασμό με την επίμονα ασθενή εγχώρια ζήτηση», τόνισε.
«Μια λιγότερο αποφασιστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» επεσήμανε σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας πως το κόστος δανεισμού πλησιάζει το ουδέτερο επιτόκιο, ένα επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία.
Επίσης, «βλέπει» περισσότερους καθοδικούς από ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. «Προς το παρόν, ο κύριος καθοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό είναι η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα», έσπευσε να συμπληρώσει.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα και εξυπνότερα.
«Η Ευρώπη χρειάζεται αυτό που πρόσφατα ανέφερα ως "ευρωπαϊκό σύμφωνο παραγωγικότητας". Αυτό δεν σημαίνει δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης, εισαγωγή υπουργού Οικονομικών της ΕΕ ή δημιουργία μηχανισμών για συστηματικές μεταφορές μεταξύ χωρών. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος δαπανών» διευκρίνισε.