Για τη σημαντικότητα και την κρισιμότητα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μίλησε ο Μιχάλης Αργυρού, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).
Η ανταγωνιστικότητα είναι σημαντική και κρίσιμη για να αυξηθούν οι επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αναπτύσσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας, είπε ο κ. Αργυρού, διαπιστώνοντας πρόοδο στην Ελλάδα.
Τα πράγματα κινούνται, έστω και αργά, σημείωσε, τονίζοντας πως ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η δημόσια διακυβέρνηση, η χρηματοδότηση, οι υποδομές αλλά και τα κίνητρα επενδύσεων των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, σημείωσε πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απαιτεί διατήρηση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας της χώρας, χωρίς υπερβολικές αυξήσεις στα δημόσια έξοδα και πολιτική σταθερότητα.
Σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας είναι απειλή ή ευκαιρία για την Ελλάδα, ο κ. Αργυρού απάντησε ότι η Ευρώπη είναι το φυσικό μας σπίτι, οπότε είναι πολύ καλές για την Ελλάδα.
«Συμμετέχουμε και εμείς στις πολιτικές της ΕΕ και η ανταγωνιστικότητα είναι πολύ σημαντική για το επίπεδο ανάπτυξης», είπε. Ωστόσο, επισήμανε πως η εν λόγω πολιτική θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια, όπου είναι δυνατό, αλλά όπου υπάρχει κεντρική χρηματοδότηση από την ΕΕ θα πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο ο οποίος θα εξυπηρετεί τους κοινούς στόχους.
Σημείωσε ότι εκτός από την ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να κοιτάξουμε και τα θέματα της πράσινης μετάβασης, της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και τις επενδύσεις.
«Πρέπει να υπάρχει ισχυρή ενιαία αγορά, με καταναλωτές που έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη», συνέχισε, επισημαίνοντας πως χρειάζεται να επενδύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη και την πολιτική συνοχής της, με έναν τρόπο ο οποίος θα προάγει τη μακροχρόνια ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές σε όλα τα κράτη μέλη. Και επομένως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χρηματοδότηση της συνοχής με ένα πολύ καλά εστιασμένο τρόπο.
Τέλος, όσον αφορά την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις αμυντικές δαπάνες, τη χαρακτήρισε καλοδεχούμενη καθώς η Ελλάδα είναι συνηθισμένη να καλύπτει υψηλούς αμυντικούς στόχους. Αναφέρθηκε στις προτάσεις του Πρωθυπουργού για την ανάληψη κοινών δαπανών. Ειδικά όμως για την πρόταση ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής τόνισε πως πρέπει να φανεί πως θα εφαρμοσθεί. Επιπλέον, είπε πως η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που καλύπτουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Και «χώρες σαν τη δική μας δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή καλύπτουν τον στόχο τα τελευταία 20 χρόνια».