Φοιτητικό ΣΔΙΤ Θράκης: «Ραντεβού» τον Μάρτιο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, Metlen, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φοιτητικό ΣΔΙΤ Θράκης: «Ραντεβού» τον Μάρτιο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, Metlen, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 
Για τις 20 Μαρτίου ορίστηκε η υποβολή προσφορών για το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ 133 εκατ. ευρώ. Ποιες εγκαταστάσεις προβλέπονται σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη.

Τον επόμενο μήνα, και ειδικότερα στις 20 Μαρτίου, θα δώσουν άλλη μια «μάχη», εφόσον βέβαια δώσουν το παρών στην τελική φάση του διαγωνισμού, οι ισχυροί όμιλοι του τομέα κατασκευών – υποδομών για την ανάληψη του συμβολαίου αξίας άνω των 133 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ στα 107 εκατ. περίπου) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).

Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Metlen - ΑΤΕΣΕ, ωστόσο, μένει να φανεί αν όλα τα σχήματα φτάσουν στο στάδιο υποβολής προσφορών, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ιδίως σε ΣΔΙΤ, «απουσιών» από την τελική φάση. Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 ξεχωριστές πόλεις της Θράκης, και ειδικότερα σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ), με τη διάρκεια της σύμβασης να έχει οριστεί σε 360 μήνες.

Όπως έχουμε αναφέρει πρόκειται για ένα μόνο από τα έργα που υλοποιούνται ή προωθούνται στην μέσω ΣΔΙΤ, συνδέοντας το σχετικό «παζλ» των εν λόγω συμβάσεων, δίχως και σε αυτήν την περίπτωση να λείπουν οι συνεχείς παρατάσεις της διαδικασίας, συχνά ύστερα από την υποβολή αιτημάτων από πλευράς των ομίλων με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία τους σχετικά με την υποβολή των προσφορών. Με το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΔΠΘ να κάνει αποδεκτά τέτοια αιτήματα. Για το συγκεκριμένο, ήδη έχουν δοθεί μεταθέσεις, με την τελευταία να επικυρώνεται προ ημερών (από 18 Φεβρουαρίου σε 20 Μαρτίου).

Ποιο είναι το έργο

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη. Το έργο, βάσει αρχικών προδιαγραφών, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων κτηρίων φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών, ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου-πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, ενώ για την Ξάνθη προβλέπονταν η υλοποίηση ερευνητικού κέντρου αριστείας.

Ειδικότερα, στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών συνολικής επιφάνειας 12.194,34 τ.μ., για τη στέγαση 350 ατόμων, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 3.776,75 τ.μ. ικανός να εξυπηρετήσει 1.500 άτομα, καθώς και πανεπιστημιακές κατοικίες, που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 12 χώρους για 4 άτομα, με συνολική επιφάνεια 1.440 τ.μ. Στην Κομοτηνή προβλέπεται να υλοποιηθούν δύο κτίρια φοιτητικών εστιών με εσωτερική επιφάνεια 9.667,36 τ.μ. και υπαίθριους χώρους 3.551,8 τ.μ. για 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 6.000 τ.μ. που θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 φοιτητές, ένας ξενώνας φιλοξενίας 660 τ.μ. για 28 άτομα και πανεπιστημιακές κατοικίες 24 κατοικιών, με τμήματα των 4 κατοικιών και συνολική επιφάνεια 2.880 τ.μ.. Επιπρόσθετα,, προβλέπεται να κατασκευαστεί μια νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο, μια πολυλειτουργική εγκατάσταση εκδηλώσεων, η οποία θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ. (με συνολικό εμβαδόν χώρων 17.000 τ.μ.). Όσον αφορά στις υποδομές στην Ξάνθη θα δημιουργηθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, με ένα κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. και 5.000 τ.μ. υπαίθριους χώρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομμένες οι παρατάσεις – Διπλή χρέωση στο ρεύμα; - Η επιλογή για το Υπερταμείο

Λιμάνια: Γιατί μπήκαν «τίτλοι τέλους» στον διαγωνισμό για τον Βόλο… αλά Αλεξανδρούπολη – Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών έργων η ΤΕΡΝΑ με ξενοδοχείο της Prodea στη Μήλο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider