Κάτω από τη βάση στην προσβασιμότητα των νοσοκομείων παίρνει η Ελλάδα – Το γράφημα της εβδομάδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάτω από τη βάση στην προσβασιμότητα των νοσοκομείων παίρνει η Ελλάδα – Το γράφημα της εβδομάδας
Σε πολλές περιοχές της χώρας το κοντινότερο νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από 1 ώρα μακριά με το αυτοκίνητο.

Βυθισμένη στο κόκκινο είναι η Ελλάδα στον χάρτη που εξέδωσε η Eurostat απεικονίζοντας την προσβασιμότητα των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας μέσω toy οδικού δικτύου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα αυτό παρουσιάζεται, όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά -όπου η πρόσβαση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, είναι πολλές φορές δύσκολη-, και στα ορεινά χωρία της περιφέρειας, αλλά ακόμα και σε τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα. Για παράδειγμα, τα «πόδια» της Πελοποννήσου και της Χαλκιδικής που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, όπως η Καλαμάτα, η Σπάρτη και η Θεσσαλονίκη.

Πέρα από την γεωγραφική ιδιομορφία της Ελλάδας, η γραφιστική ανάλυση της Eurostat απεικονίζει τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, κυρίως στα νησιά. Ακόμη όμως και στα μεγάλα νησιά της χώρας που υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες υπάρχουν περιοχές που τα νοσοκομεία είναι και μια ώρα μακριά μέσω του οδικού δικτύου.

Η έρευνα της Eurostat βασίζεται στα πρόσφατα γεωχωρικά δεδομένα και τις τελευταίες απογραφές πληθυσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωσης με στόχο να εντοπίσει πιθανές πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλή ή περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το εν λόγω σύνολο δεδομένων συνδυάζει πληροφορίες από υφιστάμενα αρχεία που διατηρούνται από διάφορες δημόσιες αρχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, και παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά των υπηρεσιών: ονομασία, είδος, χωρητικότητα, διεύθυνση και τοποθεσία. Μέχρι ώρας έχουν κυκλοφορήσει 2 εκδόσεις, με έτη αναφοράς το 2020 και το 2023.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν πιο εύκολη προσβασιμότητα

Σύμφωνα με τον χάρτη της Eurostat, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Δανία, Τσεχία) και η βόρεια Ιταλία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης μέσω οδικού δικτύου.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, Ιταλία) έχουν μικρότερο ποσοστό προσβασιμότητας. Στον αντίποδα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και οι Μεσογειακές (Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος) παρουσιάζουν θέματα σχετικά με το πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι οι υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Υπόψη, βέβαια, χρειάζεται να ληφθεί η γεωμορφολογία μιας χώρας. Για παράδειγμα, οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούνται από τεράστιες εκτάσεις γης, οι οποίες είναι ελάχιστα ή και καθόλου κατοικημένες. Αντιστοίχως, η προσβασιμότητα σε τοποθεσίες με βουνά και οροσειρές, δεν είναι εύκολα εφικτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρδιαγγειακά: Από 26 Φεβρουαρίου τα πρώτα SMS για δωρεάν προληπτικό έλεγχο – Τα τρία στάδια

Εβδομάδα αποτελεσμάτων – Το μπες – βγες στο ταμπλό - Το «μυστικό» της Jumbo

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιοι πρέπει να πατήσουν γκάζι για τα ορόσημα – Το γράφημα της εβδομάδας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider