Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που είχε αναγγείλει πως θα επιβάλλονταν το Πεκίνο στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, στο νεότερο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου τον οποίο κήρυξε η Ουάσιγκτον και τροφοδοτεί ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση.
- «Παγώνουν» οι δασμοί του Τραμπ για 90 ημέρες - Πιο αυστηρή «τιμωρία» 125% στην Κίνα
- ΕΕ: «Πράσινο φως» στα πρώτα αντίποινα σε εισαγωγές από ΗΠΑ - Σε ισχύ από 15 Απριλίου
Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά ανεξαιρέτως. Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ είχαν αξία που ανήλθε σε 143,5 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η Κίνα ανήγγειλε πως θα προχωρήσει σε δασμούς 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ απαντώντας με τον ίδιο τρόπο στους δασμούς ύψους 34% που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, ο Τραμπ απείλησε να ανεβάσει το δασμό κατά της Κίνας στο 104% σε περίπτωση που η Κίνα δεν απέσυρε τα αντίποινα, απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή την Τετάρτη. Έπειτα το Πεκίνο προχώρησε σε αύξηση των δικών του δασμών στο 84%. Στην τελευταία εξέλιξη, ο Τραμπ ξεχωρίζοντας την Κίνα ως τον απώτερο και κορυφαίο στόχο του αύξησε τον δασμό από το 104% στο 125%, την ώρα που ανήγγειλε παύση 90 ημερών στις χώρες που δεν έχουν επιβάλει αντίποινα.
Η λίστα περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στην Ασία, πλην της Κίνας. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως «το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί στον βασικό δασμό του 10%» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».
Η τρίμηνη παύση, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις που η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πολύ σύντομα με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, στην πραγματικότητα, προσδίδουν μια αξιοπιστία στις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ για συμφωνίες με συμμάχους. Η κίνηση αυτή ήρθε περίπου 13 ώρες μετά αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι αυξημένοι «αμοιβαίοι δασμοί» σε 56 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και πυροδότησε φόβους ύφεσης.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να κοστίσει έως 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Ο εμπορικός πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ενδέχεται να μειώσει «ως και κατά το 80%» το εμπόριο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να διαγράψει «σχεδόν το 7%» του παγκόσμιου ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε χθες Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ.
«Οι προκαταρκτικές προβλέψεις μας υποδεικνύουν ότι οι ανταλλαγές εμπορευμάτων ανάμεσα στις δυο χώρες μπορεί να μειωθούν ως και κατά 80%» εξαιτίας των δασμών και των εντάσεων, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, προσθέτοντας πως «η διαίρεση της παγκόσμιας οικονομίας σε δυο συνασπισμούς μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη μείωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 7%».
«Η προσέγγιση αυτή, πλήγματος και αντιποίνων, ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι συναλλαγές των οποίων αντιστοιχούν στο 3% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, θα έχει πολύ πιο ευρείες συνέπειες και θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας.
Ο ΠΟΕ δεν διευκρινίζει αν στους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε λαμβάνεται υπόψη η αναστολή για 90 ημέρες που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάποιων δασμών για δεκάδες χώρες - αλλά όχι για την Κίνα. Στην ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντριά του προειδοποιεί εναντίον συνεπειών πολύ πέρα από τις δυο χώρες.
Η Ιαπωνία ζητά άρση και των υπόλοιπων δασμών
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπογράμμισε σήμερα πως «υποδέχεται θετικά» την αναστολή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων λόγω των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλε, όμως συμπλήρωσε πως «ζητά σθεναρά» οι ΗΠΑ να αναστείλουν επίσης την ισχύ των υπόλοιπων δασμών που εφαρμόζουν, πάνω απ’ όλα στον χάλυβα και στα αυτοκίνητα.
«Υποδεχόμαστε θετικά τις αμερικανικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, «συνεχίζουμε να ζητούμε σθεναρά από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα μέτρα για τους ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς», ύψους 10%, που εφαρμόζονται ακόμη, καθώς κι «τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα, στο αλουμίνιο, στα οχήματα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων», επέμεινε.
Εξάλλου η Ιαπωνία είναι ο έκτος κυριότερος προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ, εξήγαγε στη χώρα αυτή πέρυσι κάπου 1,12 εκατ. τόνους (ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών).