Γιγαντώθηκε μέσα σε ένα χρόνο η blacklist στην οποία η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων καταγράφει τους παράνομους ιστότοπους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, κατά το έτος 2024 εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν τρεις (3) επικαιροποιημένες εκδόσεις της blacklist, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων ιστοτόπων σε 9.594 από 6.915 που ήταν το 2023.
Εκτός από τους ελέγχους για την προσθήκη ιστοτόπων στην blacklist, η ΕΕΕΠ προέβη στην εξέταση έξι (6) αιτήσεων διαγραφής από την παραπάνω λίστα που αφορούσαν δεκαεπτά (17) ιστοτόπους και πέντε (5) νομικά πρόσωπα, τα οποία διαγράφηκαν επιτυχώς καθώς και οι ιστότοποι που διαχειρίζονταν, αφού διαπιστώθηκε η πλήρης συμμόρφωσή τους με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Καθοριστικής σημασίας για την αύξηση των εγγραφών στην blacklist, υπήρξε ένα πλέγμα συνεκτικών ενεργειών της ΕΕΕΠ, κατά τα τελευταία έτη. Ειδικότερα, η ΕΕΕΠ εντατικοποίησε τους ελέγχους, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή της, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αξιοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της παράνομης διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, καθώς και την προστασία του κοινωνικού συνόλου (πελατών/ παικτών).
Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας whistlers.hgc.gov.gr, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, επώνυμα ή και ανώνυμα, να παράσχουν πληροφόρηση για οποιοδήποτε σημείο παράνομης διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, με στόχο τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και την ανάληψη δράσεων για τον περιορισμό τους.

Κατά το έτος 2024, η ΕΕΕΠ δέχθηκε μέσω της πλατφόρμας (Whistlers) 346 αναφορές που αφορούσαν 411 ιστοτόπους, οι οποίοι ελέγχθηκαν και όπου από τον έλεγχο προέκυψε ότι παρείχαν παράνομα τυχερά παίγνια, αυτοί εγγράφηκαν στην blacklist συμπληρωματικά των ιστοτόπων που παρείχαν παράνομα τυχερά παίγνια, όπως αυτοί προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ειδικών προγραμμάτων ανίχνευσης (ψηφιακές υπηρεσίες).
Επιπρόσθετα, η ΕΕΕΠ, πέραν των ελέγχων που διεξάγει καθημερινά για τον εντοπισμό νέων ιστοτόπων παροχής παράνομων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και για την τήρηση των αποκλεισμών που έχουν επιβληθεί από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Service Providers/ ISPs) στους ιστοτόπους που έχουν εγγραφεί στην blacklist, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή αγορά σχετικά με τα θέματα παράνομης διεξαγωγής προκειμένου να επικαιροποιεί τις σχετικές διαδικασίες και να εισάγει τις απαραίτητες βελτιώσεις, όπου απαιτείται.
Επιπλέον, η ΕΕΕΠ στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τις ομόλογες Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές, ενημερώνει για το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, την κύρωση της εγγραφής στην blacklist των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων καθώς και οδηγίες αυτό-συμμόρφωσης, ώστε οι πάροχοι να έχουν τη δυνατότητα να προβούν από μόνοι τους σε προληπτική αναστολή τυχόν παροχής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου στην Ελληνική Επικράτεια και, ως εκ τούτου, να αποφύγουν την εγγραφή τους στην blacklist.
Για κάθε επικαιροποιημένη έκδοση της blacklist και μετά την ανάρτησή της στον ιστότοπο της ΕΕΕΠ, ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εφαρμογή των μέτρων αποκλεισμού (Blocking) και δίωξης της παράνομης δραστηριότητας, όπως:
• οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs),
• η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ως η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή των ISPs,
• οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,
• η Τράπεζα της Ελλάδος ως η Ρυθμιστική Αρχή για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων πληρωμών, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια,
• οι αρμόδιες εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές,
• οι εταιρείες διαχείρισης μηχανών αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Google, Apple, Meta, Viber, Twitter κ.λπ.), ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση και η προώθηση ιστοτόπων διαδικτυακού στοιχηματισμού από μη αδειοδοτημένους παρόχους κατά τη διάρκεια περιαγωγής των χρηστών στο διαδίκτυο.
Η ΕΕΕΠ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο πρόβλημα της ροής του χρήματος και των συναλλαγών με μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων. Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα κυρίως λόγω σύνθετων τεχνικών και οργανωτικών ζητημάτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή μελετά στενά τα προβλήματα αυτά και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση συγκεκριμένων παραμβάσεων, δράσεων και συνεργασιών σε θεσμικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο ώστε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο παράνομων χρηματικών συναλλαγών με τα παράνομα δίκτυα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων.
Τέλος, η ΕΕΕΠ συνδράμει τις Διωκτικές Αρχές, κατόπιν αιτημάτων τους, σε επιχειρήσεις εντοπισμού και καταστολής μη αδειοδοτημένης παροχής τυχερών παιγνίων, ενώ παράλληλα διαβιβάζει τυχόν καταγγελίες/αναφορές που περιέρχονται σε γνώση της και αφορούν σε χώρους παράνομης διεξαγωγής τυχερών παιγνίων στην Ελληνική Επικράτεια. Ακόμη, συνεργάζεται με τις Δικαστικές Αρχές για την παροχή τεχνογνωσίας με σκοπό την τεκμηρίωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ομόλογες Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα την σχετική ενημέρωση των Παρόχων, που οι Αρχές αυτές εποπτεύουν, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους τυχερών παιγνίων που διαχειρίζονται, από την Ελληνική Επικράτεια.