Νέο «μπρά ντε φέρ» της Κυβέρνησης με τους δανειστές

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «μπρά ντε φέρ» της Κυβέρνησης με τους δανειστές

To νέο «μπρά ντε φέρ» της Κυβέρνησης με τους δανειστές ξεκινά σήμερα με την αποστολή των προτάσεων για το Ασφαλιστικό από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Δύο εβδομάδες περίπου πριν ξεκινήσει τυπικά ο έλεγχος της οικονομίας από τους επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να καταφθάσουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, η πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μπαίνει στους «ρυθμούς της πρώτης αξιολόγησης».

Το Ασφαλιστικό που από σήμερα τίθεται στο «μικροσκόπιο» των δανειστών αποτελεί όχι το μοναδικό αλλά σίγουρα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης των δύο πλευρών. Τούτο γίνεται αντιληπτό τόσο από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τους δανειστές να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις,όσο και από την προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε ενδεχόμενη αποτυχία ολοκλήρωσης τη αξιολόγησης.

Απο το βαθμό που οι δανειστές θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν τις προτάσεις της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό θα εξαρτηθεί και το «πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων» που θα ζητήσουν προκειμένου να κλείσει το κενό του 2016. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ότι οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ.ευρω.

Άλλωστε πριν ακόμη ξεκινήσει η έλεγχος της οικονομίας από τους ε­­πικεφαλής της Τρόικας η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να εξοφλεί τις οφειλές της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις 13 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθεί η δόση των 460 εκατ.ευρω, ενω για ολόκληρο το 2016 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 3,8 δις.ευρω. Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη δική του αξιολόγηση προκειμένου να καταλήξει - ανεξάρτητα από τη βούληση της Κυβέρνησης - στο αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πακέτο της νέας αξιολόγησης περιλαμβάνει εκτός από τα «υπόλοιπα του 2015» όπως οι εκκρεμείς παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την προώθηση των εξαγωγών, η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και περίπου 20 νέες δράσεις.

Σε αυτές προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνει η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έχει δημοσιονομικό στόχο εξοικονόμησης περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως. Περιλαμβάνεται επίσης ο καθορισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η ολοκλήρωση της επανεξέτασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η ολοκλήρωση του εξωτερικού ελέγχου των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Στη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ, και να εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές στη φορολογία των επιχειρήσεων και των αγροτών.

Στο πακέτο για τις τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρωθεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Επιπροσθέτως θα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των διοικήσεων αλλά και η συμφωνία μεταξύ της ΤτΕ και των τραπεζών για την οριοθέτηση των στόχων για την μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και τις επιδόσεις της Κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποίησεων. Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παραμονή Πρωτοχρονιάς καταδεικνύει τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider