Πως «χάσαμε» 7 δισ. από τα ομόλογα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως «χάσαμε» 7 δισ. από τα ομόλογα

Την ίδια ώρα που οι δανειστές πριν καλά καλά ξεκινήσει η αξιολόγηση (review) της ελληνικής οικονομίας πιέζουν για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, η Κυβέρνηση με τη συμφωνία του Αυγούστου «απεμπόλησε» έσοδα 7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος και η ΕΚΤ (ANFA και SMP), τα οποία σύμφωνα με το προηγούμενο Μνημόνιο θα έπρεπε να επιστραφούν στη χώρα μας μέχρι το 2018. Παρόλο που μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος τον περασμένο Ιούνιο και τις παλινωδίες που ακολούθησαν τα χρήματα αυτά δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να υπολογίζει τα έσοδα αυτά τόσο στον Προϋπολογισμό του 2015 όσο και στον φετινό.

Η διάθεση όμως των χρημάτων αυτών εναπόκειται πλέον στην «καλή θέληση» των δανειστών καθώς η συμφωνία του Αυγούστου δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση από την πλευρά τους. Η τύχη των χρημάτων αυτών θα καθοριστεί σε επίπεδο Eurogroup, ωστόσο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες όμως θα ξεκινήσουν μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Στο μεταξύ η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2015 θα εισπράξουμε από ANFA και SMP περίπου 3,8 δισ. ευρώ! Μάλιστα υπολογίζει να εισπράξει άλλα 1,6 δισ. ευρώ φέτος.

Τα ποσά αυτά δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, έτσι η μη είσπραξη τους δεν οδηγεί σε αποκλίσεις στο σκέλος της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Όμως όπως είναι προφανές η μη είσπραξη τους προκαλεί «τρύπα» στις χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει τουλάχιστον για τις δύο αυτές χρονιές η Κυβέρνηση. Επομένως, τα χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο διογκώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του (τα φέσια δηλαδή που βάζει το ίδιο το Δημόσιο σε ιδιώτες), αποδυναμώνοντας έτσι τη διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Όμως οι παρενέργειες δεν περιορίζονται μόνο στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημόσιου καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος η μη επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο όχι μόνο λόγω της υπερδιόγκωσής του (όπως προκύπτει από τα συνοδευτικά έγγραφα της συμφωνίας του Αυγούστου καθώς οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί εκτίμησαν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα κυμανθεί μεσοπρόθεσμα στο 200% του ΑΕΠ, προτού εισέλθει από το 2017 και μετά σε καθοδική τροχιά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) αλλά και εξαιτίας των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο το Δημόσιο.

Μάλιστα, η Ελλάδα υπερβαίνει αμέσως μετά το 2018, το όριο ασφαλείας του 15%, που έχει τεθεί για τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθιστώντας έτσι το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider