«Χείρα βοηθείας» στη Σύνοδο Κορυφής αν ναυαγήσει το Eurogroup

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Χείρα βοηθείας» στη Σύνοδο Κορυφής αν ναυαγήσει το Eurogroup

Πολιτική «χείρα βοηθείας» θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας εάν δεν βγει λευκός καπνός από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όπως όλα δείχνουν σε περίπτωση που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση της διευθέτησης του χρέους, η κυβέρνηση θα μεταφέρει τα αιτήματά της στους Ευρωπαίους Εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Βέβαια τα εργαλεία πίεσης που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση παραμένουν άγνωστα, με το σενάριο της πιστωτικής ασφυξίας για την χώρα να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως είναι ήδη γνωστό για τις δόσεις που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα, οι οποίες ξεπερνούν τα εφτά δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ποντάρει στην εκταμίευση δόσης άνω των δέκα δισ. ευρώ, μέσω της οποία θα αποπληρώσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το κλίμα «δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του 2015», όπου η χώρα είχε απέναντι το σύνολο των εταίρων, όπως φάνηκε από τη στήριξη πολλών υπουργών Οικονομικών (κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας) στο τελευταίο Eurogroup.

Στόχος παραμένει η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για το λόγο αυτό μάλιστα η κυβέρνηση αναμένεται να έχει τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Δεδομένου του ότι η απόφαση της ΕΚΤ για το QE εξαρτάται άμεσα από τις προβλέψεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Μαξίμου θα προσπαθήσει, έστω και μετά το χωρίς αποτέλεσμα Eurogroup, να διασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επηρεάσουν θετικά αυτή την απόφαση.

Οι ζυμώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα μοιάζουν έντονες ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με μια μερίδα ελλήνων αξιωματούχων να υποστηρίζουν η ΕΚΤ θα ήταν δύσκολο να πάρει μια τέτοια απόφαση χωρίς να λάβει υπόψη τις εκτιμήσεις των δανειστών, και δη του ΔΝΤ, για το χρέος. Από την άλλοι δεν λείπου και οι πιο αισιόδοξοι που επαναλαμβάνουν την τοποθέτηση του Μπενουά Κερέ, εκτελεστικού μέλους του Συμβουλίου της ΕΚΤ, πως η Τράπεζα θα μπορούσε να δράσει ανεξάρτητα στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί το χρέος βιώσιμο ούτε όμως και η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup συμβάλλει στην αξιολόγηση της ΕΚΤ αφού δεν διευκρίνισε τις παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018 με στόχο την ελάφρυνσή του.

Όπως και να έχει το επόμενο Eurogrοup, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου θα πρέπει κινηθεί προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του χρέους ορίζοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιτρέποντας κατ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συντάξει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας.

Με την στήριξη της Κομισιόν και χωρών όπως Γαλλία και Ιταλία η χώρα διεκδικεί μια συμβατή με τις αποφάσεις του Μαΐου 2016 λύση, δηλαδή μια λύση που προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF αλλά και σταθερό κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider