Μιχελάκης (ΕΤΕπ): Σημαντικές οι προοπτικές για τα ΣΔΙΤ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχελάκης (ΕΤΕπ): Σημαντικές οι προοπτικές για τα ΣΔΙΤ

Στα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΕ την περίοδο 2012-2016, η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση με 10 έργα προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο κ. Στέλιος Μιχελάκης , εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μιλώντας στο αναπτυξιακό-επενδυτικό φόρουμ για τις ΣΔΙΤ και το πρόγραμμα Γιούνκερ που διοργανώνει η πρωτοβουλία A-Energy την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε η Ελλάδα έχει τις προοπτικές να αναπτύξει νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ μέσω financial advising and blending approach. Η ΕΤΕπ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση όπως είναι το έργο των πυροσβεστικών σταθμών, έργα σχολείων που υλοποιήθηκαν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αποτέλεσαν τις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές που συνδυάστηκαν διαθρωτικές επενδύσεις ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο θεσμός πρέπει να λάβει μεγαλύτερη προσοχή στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο και ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας αλλά και τράπεζες έχουν αναπτύξει ικανότητα να υποστηρίξουν αυτά τα έργα.

Υπάρχει η δυνατότητα να έργα αυτά να μένουν εκτός ισολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης (εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις) ενώ υπάρχει δυνατότητα για χρηματοδότηση των έργων με κεφάλαια από το εξωτερικό.

Ως προς τα κεφάλαια, όπως ανέφερε, υπάρχει μια σημαντική μεταφορά κινδύνου προς τον ιδιωτικό τομέα, η αμοιβή είναι με βάση το performance (δεν είναι κάτι σταθερό και εγγυημένο αλλά δημιουργεί κίνητρα). Οι συμβάσεις είναι πολύπλοκες και συχνά γίνονται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άλλο ένα εργαλείο ανάπτυξης έργων. Παράλληλα, υπάρχουν μεγαλύτερα κόστη συναλλαγών τα οποία απορροφώνται σε βάθος χρόνου. Οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν η χώρα αναπτύξει μια συνεκτική πολιτική στον τομέα αυτό.

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι ο θεσμός των ΣΔΙΤ δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά το θέμα της επάρκειας των πόρων, σε συνεννόηση και με τους ευρωπαϊκούς εταίρους της χώρας.

«Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό να μεταφερθεί η τεχνογνωσία σε όλο το ελληνικό δημόσιο και θεωρούμε ότι η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να έχει ένα κεντρικό ρόλο», για να αναπτυχθούν γρήγορα και ασφαλή έργα.

Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται καλύτερος έλεγχος του value for money και της επιλογής των έργων .

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο αποτελεί μια εγγύηση από την ΕΕ για να προσελκυθούν επενδύσεις ύψους 315 δισ. εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider