Πιτσιόρλας: Γιατί δεν αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιόρλας: Γιατί δεν αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο που αν ξεπεράσουμε ιδεολογικές και πολιτικές αναστολές έχουμε ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη», σημείωσε μιλώντας για τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ ) ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο αναπτυξιακό-επενδυτικό φόρουμ για τις ΣΔΙΤ και το πρόγραμμα Γιούνκερ που διοργανώνει η πρωτοβουλία A-Energy την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

«Το πακέτο Γιούνκερ αν δεν το αξιοποιούμε όπως πρέπει είναι επειδή δεν έχουμε καταλάβει τη σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής. Πρέπει να συνεννοηθούμε με την αυτοδιοίκηση και δημόσιους φορείς και να προχωρήσουμε σε έργα. Θα προωθήσουμε σημαντικά έργα με μορφή ΣΔΙΤ στον τομέα ενέργειας και στους τομείς υποδομών, μεταφορών και ιψηφιακών δικτύων. Αυτές είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και πρέπει να συμπληρωθούν και από άλλα έργα όπως είναι η οικοδόμηση νέων δημοσίων κτιρίων, η απελευθέρωση χώρων κλπ. », σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Τα ΣΔΙΤ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη αρκεί να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς και τις επιφυλάξεις. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολύ ισχυρές αντιστάσεις ως προς τα έργα αυτά. Με την μορφή των ΣΔΙΤ κινητοποιούμε πολλαπλάσιους πόρους. Πρέπει να μπει στη λογική μας ο συνδυασμός των δημοσίων με τους ιδιωτικούς πόρους. Οι δημόσιοι φορείς είναι γαλουχημένοι σε μια ορισμένη λογική», ανέφερε.

Με τα ΣΔΙΤ εξασφαλίζουμε ποιοτικά έργα και έργα που γίνονται στην ώρα τους. Λέμε πολύ απλά «το ακριβό είναι φθηνό» και αυτό είναι η ουσία των ΣΔΙΤ, σημείωσε ενώ αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται στα έργα μέσω ΣΔΙΤ.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει μια βασική επιλογή και είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα ΣΔΙΤ. Αυτό το πνεύμα πρέπει να περάσει (από την κορυφή της κυβέρνησης) στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού», επεσήμανε ο κ. Πιτσιόρλας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία φέρνοντας ως παράδειγμα τα έργα οδοφωτισμού «τα οποία είναι εύκολα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τεράστια αγορά» όπως τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider