«Μαχαίρι» στις συντάξεις από την πρώτη τριετία ζητούν οι δανειστές

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαχαίρι» στις συντάξεις από την πρώτη τριετία ζητούν οι δανειστές

Μειώσεις στις συντάξεις από την πρώτη τριετία εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού φαίνεται να ζητούν οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η εξέταση των προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που απέστειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι δανειστές φαίνεται καταρχήν να εκφράζουν διαφωνίες για τις «μεταβατικές διατάξεις» της πρώτης τριετίας εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή έως το 2018 εξαιτίας του αυξημένου δημοσιονομικού κόστους που αυτές συνεπάγονται.

Η Κυβέρνηση στις παρεμβάσεις που έχει δημοσιοποιήσει για το ασφαλιστικό προκρίνει έως του 2018 την αύξηση των εισφορών προκειμένου να μην μειωθούν για μία ακόμη φορά οι συντάξεις. Από το 2018 και μετά η συνολική δαπάνη για το ασφαλιστικό περιορίζεται σε επίπεδα συμβατά με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών σε επαφές που έχουν με Έλληνες αξιωματούχους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την επιλογή αυτή της Κυβέρνησης και προκρίνουν τη μείωση της συνολικής δαπάνης αντί των αυξήσεων στις εισφορές.

Το πρόβλημα που προκύπτει, είναι πιθανόν να επηρεάσει καθοριστικά την πρώτη αξιολόγηση διότι δεν αποκλείεται οι δανειστές να κάνουν σε πρώτη φάση πίσω στο ασφαλιστικό για λόγους διαπραγματευτικούς προκειμένου να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατόν, επιδεικνύοντας όμως στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεγαλύτερη ακαμψία στα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα αποδεχτούν.

Επισήμως η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως δήλωσε τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αξιολογείται από τους Θεσμούς. Όπως είπε ο ίδιος, οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα. Σε αυτό το στάδιο, όπως αποσαφήνισε, η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της, επομένως κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Κομισιόν σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία.

Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση ήταν ευθύς εξαρχής πιο αισιόδοξη αναμένοντας προφανώς μία δήλωση στήριξης από την Ε.Ε «εδώ και τώρα». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σπεύσει από το περασμένο Σάββατο να προεξοφλήσει τη στάση των δανειστών, δηλώνοντας ότι «κατ' αρχήν το νομοσχέδιο περνά από τους δανειστές, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση».

Το ασφαλιστικό βρίσκεται και στην ατζέντα των συναντήσεων που πραγματοποιεί ανά την Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συντονισμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός έχει ως στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που φαίνεται να βάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών πριν ακόμη ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider