Γιατί τρόμαξε ο Klaus Regling;

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί τρόμαξε ο Klaus Regling;

Ένα ακόμη δισεκατομμύριο ευρώ που πρέπει να αποδώσει η χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, τρομάξε τον Klaus Regling.

Η δημοσία προειδοποίηση που απήυθηνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τον κίνδυνο να εμφανιστεί εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αντανακλά κατά κύριο λόγο τις αυξημένες πληρωμές που αντιμετωπίζει η χώρα έναντι του Ταμείου.

Προχθές, μέσω του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος «έφυγαν» για να πληρωθεί η δόση της 13ης Ιανουαρίου προς το ΔΝΤ περίπου 458 εκατ. ευρω. Όμως, η μεγάλη δόση είναι αυτή του Μαρτίου η οποία μαζί με εκείνη του Φεβρουαρίου αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Η συνολική αυτή εκροή του 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ δεν μπορεί να αναπληρωθεί παρά μόνο με την εκταμίευση νέας δόσης από το πρόγραμμα. Όμως, για να γίνει τούτο θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Για το λόγο αυτό, ο Klaus Regling του ESM προειδοποίησε ότι πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει. Η χώρα δεν έχει λαμβάνειν υπόλοιπα από την πρώτη δόση καθώς όπως αποσαφήνισε ο επικεφαλής του ESM, ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως. Σημείωσε, ακόμη, ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν», τόνισε.

Τα εναπομείναντα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει ο ESM για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ. Με αυτά η χώρα, εφόσον παραμένει προσηλωμένη στους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται στο Πρόγραμμα, μπορεί να «υπερκαλύψει» τις δανειακές της ανάγκες, γεγονός που καθιστά «περιττή» τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τουλάχιστον στο χρηματοδοτικό σκέλος.

Παρά ταύτα, η συμμετοχή του Ταμείου όπως κατέστη σαφές στην Ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, ακόμη αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Το αγκάθι βρίσκεται στη μείωση του χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξετάσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επομένως το ΔΝΤ λογικά δεν μπορεί να αποφασίσει νωρίτερα.

Αντίθετα, για το μεταρρυθμιστικό πακέτο που ζητά το Ταμείο η εικόνα είναι ήδη ξεκάθαρη, καθώς τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία του πακέτου αυτού περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, όπως είναι το ασφαλιστικό και η φορολογία των αγροτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider