«Παζάρι» με τους δανειστές για 3,4 δισ. ευρώ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παζάρι» με τους δανειστές για 3,4 δισ. ευρώ

Πριν ακόμη ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, η Κυβέρνηση ξεκίνησε το «παζάρι» με τους δανειστές για 3,4 δισ.ευρώ.

Πρόκειται για τα μέτρα που οφείλει η εξειδικεύσει η Κυβέρνηση για τα επόμενα δύο χρονια σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία του καλοκαιριού. Οι πρόσθετες αυτές παρεμβάσεις οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σε 1% του ΑΕΠ ετησίως θεωρούνται από τους "θεσμούς" απαραίτητες προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον τελικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι επικεντρώνεται η μεγαλύτερη πίεση που ασκούν μέχρι στιγμής οι δανειστές και η πραγματική αιτία πίσω από την δυστοκία που επικρατεί για την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής της Τετραμερούς. Η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ κυρίως είχε ως στόχο τα υπόλοιπα μέρη του κουαρτέτου παρά το ίδιο το Ταμείο.

Αλλωστε όπως φαίνεται και στην πράξη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κρατήσει - παρα τις επιμέρους διαφοροποίησεις τους - ενιαία στάση έννατι της Ελλάδος. Ωστόσο ενόψει της συναντησης Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός, επικράτησαν για μία ακόμη φορά επικοινωνιακές προτεραιότητες στην διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης.

Ήδη η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί μέχρι να ανοίξει επισήμως η αυλαία της διαπραγμάτευσης δεν προιωνίζεται την γρήγορη ολοκλήρωση τους. Μία παρατεταμένη διαπραγμάτευση θα θέσει σε κίνδυνο τις περιορισμένες αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας κάνοντας ταυτοχρόνως πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Απο το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα η Ελλάδα στην ουσία έχει εισπράξει λιγότερα από 6 δισ.ευρω αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ. Επομένως στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης απο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, απαιτείται η είσπραξη των χρημάτων που θα αποδεσμεύσει ο ESM μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαπραγμάτευσης.

Επιπροσθέτως οι παλλινωδίες που παρατηρούνται μέχρι στιγμής για την έναρξη της διαπραγμάτευσης εμποδίζουν την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει το καθεστώς επιλεξιμότητας για τα ελληνικά ομόλογα.

Η ΕΚΤ εμφανίζονταν διατεθειμένη να ξαναρχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά όμολογα για την χρηματοδότηση τω ελληνικών τραπεζών πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εφόσον όμως υπήρχαν σαφείς ενδειξεις ότι αυτή εξελίσεται ικανοποιητικά. Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με τόκούς πολλών εκατομμυριών ευρώ όσο παραμένουν εξαρτημένες από τη ρευστότητα που παρέχει ο Μηχανισμός ELA.

Ετσι εξανεμίζονται τα όποια περιθώρια διαθέτουν για την χρηματοδότηση της οικονομίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider