Τζεντιλόνι: Ώρα για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Ώρα για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση, στην πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες του Νότου αλλά και στα φλέγοντα ζητήματα  του προσφυγικού και της τρομοκρατίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Λ. Παναγιώτου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση, στην πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες του Νότου αλλά και στα φλέγοντα ζητήματα του προσφυγικού και της τρομοκρατίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πρόεδρε, είμαστε από την ελληνική τηλεόραση, είμαι ο Λάμπρος Παναγιώτου. Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Καθώς για μένα η Ιταλία είναι η δεύτερη πατρίδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σε διμερές πλαίσιο, η συνεργασία στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μπορεί να βελτιωθεί.

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ : Στην Κέρκυρα γίνεται για πρώτη φορά συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε συλλογικό επίπεδο ακριβώς για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, έχουμε μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις, έχουμε σημαντικές σχέσεις και σε εμπορικό επίπεδο, εμείς οι Ιταλοί χαιρόμαστε που είμαστε ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας .Μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα, από πλευράς επενδύσεων και πολιτιστικών σχέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Γάλλο Πρόεδρο μίλησε για την ανάγκη αλλαγής στην Ευρώπη. Για μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη, πιο κοινωνική πιο δημοκρατική. Αντί για ανθρωπιά βλέπουμε λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα…

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι σε μια σημαντική στιγμή, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι για να διαλέξει προς ποια κατεύθυνση να πάει. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι αρκετά σαφής: επιτέλους βγαίνουμε από μια οικονομική κρίση πολύ σοβαρή. Η χώρα που επλήγη περισσότερο από αυτή την κρίση ήταν ακριβώς η Ελλάδα. Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν θετικά σημάδια. Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό είμαι βέβαιος ότι προπαντός οι μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία ,η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία ,η Πορτογαλία ,η Ισπανία θα ωθήσουν προς μία πολιτική που επιτέλους να βάζει στο επίκεντρο την απασχόληση ,τις επενδύσεις ,την ανάπτυξη. Που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας κάνουμε μια υποθετική ερώτηση : Αν ήταν η Ιταλία στη θέση της Ελλάδας, θα είχε δεχθεί τους ίδιους εκβιασμούς που δέχθηκε η Ελλάδα;

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ιστορία δεν γράφεται με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα υπήρξε μια κατάσταση στην οποία ορισμένα ευρωπαϊκά περιβάλλοντα φαντάστηκαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να μην θεωρηθεί ως κάτι σοβαρό καθώς δεν ήταν μία από τις δυο-τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ήταν ένα σφάλμα , η Ιταλία ήταν ανέκαθεν πεπεισμένη ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτά είναι προβλήματα του παρελθόντος. Σήμερα τα σημάδια είναι θετικά και επί αυτών πρέπει να χτίσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται από τα κόμματα της Αριστεράς . Η Αριστερά πρέπει να ανασυνταχθεί. Είναι μήπως η ώρα οι χώρες του Νότου να συμμαχήσουν για να εξισορροπήσουν το μεγάλο βάρος της γερμανικής επιρροής.

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι τόσο θέμα εξισορρόπησης , είναι περισσότερο θέμα του να ωθήσουμε προς την κατεύθυνση που σήμερα είναι απαραίτητη.

Πιστεύω ότι όποιος και να κοιτάξει αντικειμενικά την κατάσταση στην Ευρώπη ,βλέπει μία Ήπειρο που πέρασε χρόνια μεγάλων δυσκολιών. Σε αυτές τις δυσκολίες δόθηκε μια απάντηση ,που κατά την άποψή μας, έδωσε υπερβολική προτεραιότητα στους λογιστικούς κανόνες ,απ’ ό,τι στους στόχους ανάπτυξης . Αλλά τώρα η κατάσταση είναι σαφέστατη : τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και οι μεσογειακές χώρες μπορούν να έχουν αποφασιστική συμβολή.

Μεταναστευτικό και άκρα Δεξιά. Το μεταναστευτικό πέφτει πάνω στους ώμους Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας και από την άλλη βλέπουμε την άκρα Δεξιά. Φοβάστε περισσότερο τον Μπέπε Γκρίλλο ή την άκρα Δεξιά:

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς δεν φοβόμαστε, εμείς εκπροσωπούμε την Ιταλία. Η δυναμική μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι απολύτως κατανοητή. Η Ιταλία έχει μια υπεύθυνη πολιτική υποδοχής, αλληλεγγύης, έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές μεταναστών στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η Ελλάδα βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλοι υψώνουν τείχη….

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επομένως η Ιταλία και η Ελλάδα – κι αυτό θα είναι ένα από τα ζητήματα στη συνάντηση της Κέρκυρας – πρέπει να εκμεταλλευτούν το ρόλο που διαδραμάτισαν αυτά τα χρόνια για να πετύχουν αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε σε δύο μόνο χώρες το βάρος της υποδοχής και των μεταναστευτικών ροών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τρομοκρατία. Βλέπουμε εδώ στην Ιταλία την παρουσία στρατιωτικών και καραμπινιέρων. Παλιότερα δεν ήταν έτσι…

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φυσικά, είμαστε σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές που να αφορούν την Ιταλία αλλά δυστυχώς ξέρουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο από τις απειλές. Συνεπώς, είναι σωστό οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, εν μέρει και με τη βοήθεια του στρατού, να φυλάσσουν τις πλατείες, τους δημόσιους χώρους ,που είναι τόσο όμορφοι και τους οποίους επισκέπτονται πολλοί τουρίστες ,οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το μήνυμά σας για την Ελλάδα, οι πολίτες της οποίας έχασαν το κουράγιο τους όπως και οι χώρες του Νότου.

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απο τη στιγμή που κάποιος έχει ζήσει μια περίοδο τόσο δύσκολη με θυσίες, όταν αρχίζει να διαφαίνεται μια μεταστροφή, χρειάζεται αισιοδοξία και ελπίζω αυτή την αισιοδοξία να τη συμμερίζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider