«Παγώνει» τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα το Κατάρ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγώνει» τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα το Κατάρ

Τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα παγώνει η Al Rayyan Greece, η κρατική επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε για να διαχειριστεί τις τουριστικές επενδύσεις του Κατάρ και συγκεκριμένα τις επενδύσεις σε Ζάκυνθο και στην νήσο Οξιά που παραμένουν κολλημένες στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και των δικαστηρίων. Η εταιρεία σε σκληρή ανακοίνωση της αναφέρει ότι «Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει» καθώς «τα σχέδια στην Ελλάδα ναυάγησαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός λόγος για την απόφαση αυτή είναι οι δικαστικές περιπέτειες που έχουν ξεκινήσει και για τις δύο επενδύσεις:

Για την μεν πρώτη επένδυση, στις νήσους Εχινάδες έχει ξεκινήσει νέα εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες τις αγοράς των νήσων από την βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Μάλιστα στην έρευνα που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εμπλέκονται πέρα από τα στελέχη της εταιρείας και πολιτικά πρόσωπα.

Κολλημένη στα δικαστήρια παραμένει και η επένδυση της εταιρείας στην Ζάκυνθο που αφορά μια έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από το Ναυάγιο. Η οικογένεια Αλ Θάνι, αγόρασε την έκταση αυτή από έναν κληρονόμο παλιάς οικογένειας της Ζακύνθου ο οποίος διέθετε τίτλο της Ενετικής Δημοκρατίας. Με το που ολοκληρώθηκε η συναλλαγή εμφανίστηκαν η Μητρόπολη της Ζακύνθου, ο δήμος, η Περιφέρεια αλλά και ιδιώτες εμφανίζοντας αξιώσεις για κομμάτια της έκτασης. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη για την κυριότητα της έκτασης, η οποία αναμένεται να κρατήσει χρονιά.

«Μερικοί δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα»

Όλα αυτά οδήγησαν την κρατική εταιρεία του Κατάρ να επανεξετάσει τα σχέδια της και να σταματήσει ουσιαστικά τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, βγάζοντας μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα , αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες , πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο. Μερικοί , δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα…».

«….Ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις - ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση . Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνετε υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα , παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία , γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες , ακούστηκαν λόγια ,παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη ∙ αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση , ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.

Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της , τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος , δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη. Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνετε μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο. Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν , με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές .. η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…».

Η επένδυση στην Ζάκυνθο

Η υπόθεση των 15.000 στρεμμάτων στην Ζάκυνθο αποτελεί κομβικό σημείο του επενδυτικού σχεδιασμού του Κατάρ και η ανακοίνωση της Al Rayyan Greece στέκεται στην εχθρική όπως λέει αντιμετώπιση των κατοίκων σημειώνοντας ότι: «Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα , αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες , πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα».

Επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού της Ζακύνθου, με τον οποίο επικοινώνησε το insider.gr τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επένδυσης, η οποία όπως αναφέρει «θα μπορούσε να ευνοήσει στο σύνολο του τον τουριστικό τομέα της Ζακύνθου και να αναβαθμίσει το νησί ως τουριστικό προορισμό». Σημειώνει, ωστόσο, πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση ούτε στους φορείς, ούτε στην τοπική κοινωνία. «θεωρώ», προσθέτει, «πώς αν γινόταν μια επίσημη παρουσίαση με αριθμούς και στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε η επένδυση, η τοπική κοινωνία θα ήταν ξεκάθαρα υπέρ του έργου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider