Άπιαστο όνειρο ο «μισθός βάσει προσόντων» στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άπιαστο όνειρο ο «μισθός βάσει προσόντων» στην Ελλάδα

«Ζητείται νέα με τέσσερα πτυχία για δουλειά γραμματέα» αλλά... ζητείται και «νέος έως 35 χρονών με 25 χρόνια προϋπηρεσία». Οι οξύμωρες και με... υπερβολικές και άνευ λογικής απαιτήσεις των εργοδοτών αποτυπώνονται συχνά στις παρέες όταν η συζήτηση πάει στο θέμα της αναζήτησης εργασίας. Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές αυτά τα αστεία είναι αληθινά. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα ζητείται μεταπτυχιακό για θέση που κανονικά θέλει πτυχίο Λυκείου και αμείβεται με μισθό αποφοίτου Γυμνασίου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα του 2017 το πράγματα για όσους πτυχιούχους ψάχνουν δουλειά είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι επιχειρήσεις απαιτούν από τους υποψήφιους εργαζόμενους πλούσιο βιογραφικό, ενώ το αντικείμενο εργασίας είναι για κατώτερη εκπαίδευση και βέβαια οι μισθοί είναι χαμηλότεροι.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής-Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκος Παϊζης στην αγορά εργασίας υιοθετείται ένα μοντέλο που προκρίνει ως ικανοποιητικά προσόντα εργασίας το μεταπτυχιακό, το Proficiency στα Αγγλικά και τριετή προϋπηρεσία ενώ το αντικείμενο εργασίας είναι για απόφοιτο Λυκείου και η εργασία αμείβεται με μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου.

Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που εντείνει την φυγή των μορφωμένων νέων στο εξωτερικό. «Η συγκεκριμένη τάση διογκώνει τα φαινόμενα του brain-drain και brain-waste, που εμφανίζονται στις περιπτώσεις όπου το επίπεδο τεχνολογικής εξειδίκευσης της αγοράς είναι χαμηλότερο της προσφερόμενης», σημειώνει ο κ. Παΐζης.

Με βάση την μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το 30,4% των απόφοιτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται σε εργασίες κατώτερες των προσόντων τους. Και αυτοί είναι οι «τυχεροί», καθώς ένας στους τέσσερις (25%) πτυχιούχους είναι άνεργος. Στους απόφοιτους Λυκείου η ανεργία αγγίζει το 31,2%.

Τα σκήπτρα στην ανεργία των νέων (15-34 ετών) σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης κρατούν Δυτική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider