Βρυξέλλες προς Ελλάδα: Προχωρήστε τρίτη αξιολόγηση και επένδυση Ελληνικού

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρυξέλλες προς Ελλάδα: Προχωρήστε τρίτη αξιολόγηση και επένδυση Ελληνικού

Βρυξέλλες

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όμως, τρέχοντα θέματα που αφορούν την χώρα κυριάρχησαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι ερωτήσεις γύρω από το «εκτός ατζέντας» ελληνικό ζήτημα ήταν αρκετές με αποτέλεσμα ευρωπαίος αξιωματούχος να πει αστειευόμενος προς τους δημοσιογράφους «υπάρχει κάποια ερώτηση για τα ζητήματα της ατζέντας;».

Η πρώτη ερώτηση ελληνικού ενδιαφέροντος αφορούσε στην εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να στείλει έγκαιρα τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου αρκετά πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει η εκταμίευση. «Θα ήταν καλό για την ρευστότητα της Ελλάδας τα στοιχεία, που συλλέγονται να αποσταλούν αρκετά πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, ώστε να επιβεβαιωθούν και να γίνει η εκταμίευση της δόσης». Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα «ότι αυτό θα γίνει».

Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και σίγουρα μετά τις φθινοπωρινές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 9 έως 15 Οκτωβρίου. «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του έτους». Αποσυνέδεσε, πάντως, την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα από το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, όπου το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί, προσδιορίζοντας ότι η ημερομηνία επιστροφής εξαρτάται από την προετοιμασία των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει ότι «οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ενόψει του Eurogroup ερωτηθείς να σχολιάσει την περαιτέρω καθυστέρηση στην αξιοποίηση του Ελληνικού μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ο ευρωπαίος αξιωματούχος αστειεύτηκε καταρχάς, σχολιάζοντας με νόημα ότι επί σειρά ετών αεροπλάνα προσγειωνόταν σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Και συνέχισε: «Θα είναι μεγάλη ανακούφιση όταν τελειώσει η ιστορία αυτή, που έχει ξεπεράσει τα όρια της ανάπλασης ενός ακινήτου σε εξαίρετη περιοχή, καθώς έχει γίνει ένα σύμβολο αναβλητικότητας, δυσκολιών, γραφειοκρατικής ανακολουθίας και εμποδίων. Αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση η Ελλάδα θα έχει θετικά οφέλη, πολύ μεγαλύτερα από την επένδυση του εξαίρετου ακινήτου».

Σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θέμα το οποίο θα απασχολήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται γενικότερα γύρω από την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης και της προοπτικής να μετατραπεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι «εντός του επόμενου έτους οι απόψεις θα συγκλίνουν». Το κύριο ζητούμενο κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι ποιο διαφορετικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, αλλά και στη λειτουργία της τραπεζικής ένωσης και ποιες κατά συνέπεια αλλαγές θα πρέπει να γίνουν ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος του. Πρόκειται για ένα στάδιο προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που προγραμματίζει να συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 6 Δεκεμβρίου με στόχο να συζητηθεί το ζήτημα της περαιτέρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης.

Υπάρχουν πολύ λίγοι, πάντως, είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο ρόλος του ESM. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει η λειτουργία του σε βάση διακυβερνητική, ενώ άλλοι θέλουν να τη δουν σε ένα κοινοτικό πλαίσιο, ακόμη και να ενσωματώνεται κατά ορισμένες πτυχές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Δίνοντας το κλίμα των συζητήσεων, που θα γίνουν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας, είπε ότι υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις και όσον αφορά στο αν ο μηχανισμός θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες στον καθορισμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Όσον αφορά τη σχέση του ESM με την τραπεζική ένωση ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχει προηγηθεί συζήτηση για τον τρόπο στήριξης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης. «Υπάρχει ένας μικρός αριθμός δυνατοτήτων, αλλά όταν θα ληφθεί η απόφαση να στηρίξουμε το Ταμείο, επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να γίνει από τον ESM» είπε.

Εκτίμησε ότι μετά τη συζήτηση για τις αλλαγές στον ρόλο του ESM στο Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για το ζήτημα ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις γύρω από τη νομική βάση, η οποία θα επιτρέψει τη θεσμοθέτηση ενός υπουργού Οικονομικών.

Σε ερώτηση για την αποχώρηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Eurogroup, καθώς η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να είναι η τελευταία στην οποία θα συμμετέχει, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιδοθούν ειδικές τιμές «αλλά γνωρίζοντάς τον δεν περιμένω ότι θα εκδηλώσει συναισθηματισμούς». Τόνισε, πάντως, ότι είναι κρίμα που κάποιος με καθαρή και αναλυτική σκέψη αποχωρεί από την ομάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider