Τα ορόσημα του 2018 – Κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ορόσημα του 2018 – Κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο

Το 2018 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ελλάδα. Μέσα στο τρέχον έτος θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις που σχετίζονται με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και με το είδος της επιτήρησης της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος. Είναι το έτος που θα κριθούν οι «δυνάμεις» του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι το πιο δύσκολο για πολλούς και διάφορους λόγους. Αρχικά Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα εξετάσουν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση έως τις 18 Αυγούστου. Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του δημόσιου χρέους θα καθιστούν την πορεία εξυπηρέτησης εφικτή, αλλά μόνο υπό όρους και όσο η οικονομία θα μεγεθύνεται. Δεν μπορεί κανείς να αναμένει σημαντικότερες παρεμβάσεις, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, πριν η ελληνική οικονομία τεθεί αποφασιστικά σε στέρεο έδαφος και τροχιά ανάπτυξης.

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα ξεκαθαρίσει και το θα γίνει με τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου προγράμματος, τα οποία εκτιμάται ότι τότε θα ξεπερνούν τα 27 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις, εισηγήσεις και προτάσεις ώστε μέρος των χρημάτων αυτών να κατευθυνθεί για να αποπληρώσει ακριβότερα δάνεια όπως αυτά του ΔΝΤ ή τα ομολόγα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Εάν γίνει αυτό τότε το ελληνικό χρέος μεσοπρόθεσμα θα μειωθεί περαιτέρω.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Εάν δείξουν πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια τότε ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος θα πάει ως μαξιλάρι ασφαλείας για το πιστωτικό σύστημα.

Μέσα στις επόμενες 180 ημέρες θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα γίνει τον Μάιο. Αυτά έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση πολιτικών που δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως το πρόγραμμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η ολοκλήρωση της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η τήρηση του κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και στο μέλλον.

Η ελληνική οικονομία το 2018 θα έχει στραμμένη την προσοχή και στις διεθνείς εξελίξεις. Μια μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και συνακόλουθα αλλαγή πολιτικής από τη νέα διοίκηση της Fed είναι μια εν δυνάμει πηγή αδυναμίας, όπως και ένας πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στη Γερμανία και στην ευρωζώνη και η συνακόλουθη απόσυρση της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση κατά τη διάρκεια του 2018. Παράλληλα υπάρχουν κίνδυνοι οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης που μπορούν να αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι σοβαρότεροι σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις από την κρίση στη Βόρεια Κορέα και στη Μέση Ανατολή, καθώς έχει καταδειχθεί πως σχετίζονται με την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας και το προσφυγικό. Ανησυχίες υπάρχουν και για μια απότομη άνοδος στις τιμές διεθνών βασικών προϊόντων, όπως οι τιμές του πετρελαίου, αλλά και από μια ενδεχόμενη κατάρρευση στις τιμές του Bitcoin, παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider